Peaministri abikaasa käis kaitsepolitseis vestlusel, mitte julgeolekukontrollis (14)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaitsepolitsei.
Kaitsepolitsei. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas (RE) on meediaveergudel korduvalt mõista andnud, et nn idavedude teema valguses ei ole kaitsepolitsei teda varem Venemaa seoste eest hoiatanud ega noominud hiljemgi. Hiljuti märkis, et tema abikaasa käis vabatahtlikult kapo täisjulgeolekukontrollis, mis kapo täpsustusel polnud mitte kontroll, vaid vestlus.

Hiljutises usutluses Delfi ajakirjanikule Vilja Kiislerile rõhutas Kallas, et kapo ei ole temaga mingis muus kontekstis suhelnud: «Ainult siis, kui nüüd minu abikaasa ise, vabatahtlikult läks kapo täisjulgeolekukontrolli ja pärast seda küsisid nad ka minult paar küsimust, mis olid minu abikaasa ja minuga seotud.» Abikaasale tehtud julgeolekukontrollile viitas peaminister ka kolmapäevases riigikogu infotunnis.

Kapo selgitas, et nad on peaministri, tema abikaasa ja viimase ettevõtlusega seonduva üle kontrollinud ning täna saavad nad öelda, et ohu hindamine sisaldas ka julgeolekuvestlust, küll aga mitte julgeolekukontrolli, mida teostatakse näiteks riigisaladuse juudepääsuloa puhul. 

«Nagu juba varem ütlesime: meie hinnangul pole peaminister Venemaa Föderatsiooni huve esindavate isikute poolt Eesti-vastaselt mõjutatav, nii et sellest tulenevalt me julgeolekuohtu ei tuvastanud,» märkis kapo büroo juht Harrys Puusepp.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles