FOTOD Valitsus kogunes Vihulasse riigieelarvet arutama (2)

Copy

Neljapäeval ja reedel kogunevad valitsuse liikmed Vihulasse, et arutada järgmise aasta riigieelarvet ja järgmise nelja aasta riigi eelarvestrateegiat.

Valitsuse kabinetinõupidamine Vihulas algab neljapäeval kell 13 ja reedel kell 9. Seoses sellega toimub valitsuse neljapäevane istung sidevahendite kaudu ja valitsuse tavapärane pressikonverents Stenbocki maja pressiruumis algab kaks tundi varem kell 10, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi järgi kasvab Eesti majandus järgmisel aastal 2,7 protsenti, tänavuseks ennustatakse aga sisemajanduse kogutoodangu (SKT) reaallanguseks 2 protsenti. Võrreldes kevadise majandusprognoosiga langetas rahandusministeerium tuleva aasta majanduskasvu ootusi 0,3 protsendipunkti võrra ning tõstis selle aasta majanduslanguse ootust 0,5 protsendipunkti võrra. Kevadel oodati veel 2024. aasta SKT reaalkasvuks 3 protsenti ja 2023. aasta reaallanguseks 1,5 protsenti.

Selleks aastaks prognoosib ministeerium eelarve nominaalseks puudujäägiks 3,3 protsenti SKTst ja struktuurseks puudujäägiks 1,2 protsenti. Järgmisel aastal kujuneb struktuurseks puudujäägiks eelduslikult 1,3 protsenti SKTst, 2025. aastal 3,2 protsenti, 2026. aastal 3,7 protsenti ning 2027. aastal 4,3 protsenti SKTst.

Suvine majandus- ja rahandusprognoos annab otsustajatele ülevaate majanduses ja riigirahanduse toimuvast ning edasistest väljavaadetest. Prognoosist lähtuvalt hakkab valitsus kokku panema järgmise aasta riigieelarvet.

2024. aasta riigieelarve eelnõu ja 2024–2027 riigi eelarvestrateegia tuleb riigikogule esitada septembrikuu lõpuks. Koos riigieelarve eelnõuga tuleb parlamendile siis üle anda ka eelarvemõjuga seaduse eelnõud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles