Idapiir säästurežiimil: piiriehitusel jäävad paljud arendused ootele (8)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Idapiir peaks valmima 2025. aastal, kuid mitmed arendused võivad jääda veel tulevikku ootama.  
Idapiir peaks valmima 2025. aastal, kuid mitmed arendused võivad jääda veel tulevikku ootama.  Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Kuigi Eesti-Vene piirile on kulunud juba ligi 60 miljonit eurot, valmib see säästurežiimil. Mingil kujul saab piir 2025. aastaks tõepoolest valmis, kuid arvestatav osa arendustest on veel rahaliselt katmata.

Idapiiri ehitus ja selle hind on pidevalt muutunud algusest peale. Kui pärast kaitsepolitseinik Eston Kohveri röövimist 2014. aastal piiriehitus hoo sisse sai, loodeti toonastest ehitushindadest lähtudes hakkama saada ümmarguselt 80 miljoni euroga.

Ent kui siseministeerium 2018. aastal Eesti ja Venemaa vahele piiri ehitamise kulud kokku lõi, kujunes taristu ja tehnilise seire süsteemi väljaehitamise hinnaks 250,3 miljonit eurot, lisaks veel 70 miljoni euro jagu hoolduskulusid. Riigikontrolör Janar Holm kritiseeris, et alternatiive ülikallile plaanile ei kaalutud, ning soovitas kaaluda odavamaid variante. Tollane siseminister Mart Helme (EKRE) oli sellega päri ning viis aastat hiljem saab tõdeda, et piiriehituse eelarve on tõmmatud ligi kaks korda väiksemaks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles