Riigikogu toetab Ukraina põgenikele ajutise kaitse andmise pikendamist (3)

BNS
Copy
Ukraina põgenikud möödunud aastal Isabelle laeval.
Ukraina põgenikud möödunud aastal Isabelle laeval. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu Euroopa Liidu (EL) asjade komisjon kinnitas tänasel istungil ELi justiits- ja siseküsimuste nõukogu istungiks Eesti seisukoha, mille järgi toetab Eesti ajutise kaitse direktiivi rakendamise pikendamist 2025. aasta märtsini, et tagada Ukraina sõjapõgenike ühtsetel alustel toetamise jätkamine.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esindajad jäid hääletusel erapooletuks, viidates, et eraldi tuleks tegeleda väejooksikutega, kelle ülalpidamine pole nende hinnangul õige, vahendati riigikogu pressiteates.

Komisjoni esimees Liisa Pakosta (Eesti 200) märkis, et kuivõrd Venemaa sõda Ukrainas jätkuvalt kestab, paljud kodud ja töökohad Ukrainas on hävitatud ning tsiviilelanikke endiselt mõrvatakse, siis on sõjapõgenike jätkuv toetamine loomulikult vajalik.

«Paljudel polegi võimalik koju naasta, sest nende kodu pole enam või tuleb öösiti joosta varjendisse. Riigikogu otsustas Ukraina sõjapõgenikele ajutise kaitse andmist pikendada – see võimaldab igal Ukraina perel ise otsustada, kas nad vajavad jätkuvalt ajutist kaitset ja millal nad saavad koju naasta, sest enne tuleb uued kodud, töökohad või ka terved uued asulad üles ehitada,» sõnas Pakosta.

Komisjoni aseesimees Maria Jufereva-Skuratovski (KE) ütles, et Ukraina on huvitatud oma inimeste koju naasmisest, ent praegu on riigil siiski kõige enam vaja relvi, et oma maa ja vabaduse eest võidelda. «Praegu pole Ukraina sõjapõgenikel kuhugi naasta. Kui see aeg on käes, siis loomulikult oleme valmis seda toetama,» sõnas Jufereva-Skuratovski. Ta lisas, et enne on arusaadavalt vaja Ukrainas teha ulatuslikke ülesehitustöid.

Istungil märgiti, et üheaastane pikendamine tähendab 1,6 miljoni euro suurust lisavajadust, mis katab nii rahvusvahelise kui ka ajutise kaitsega seotud kulud. Samuti toodi välja, et kui sõda kestab ka aasta pärast, siis saab ajutise kaitse direktiivi rakendamist uuesti pikendada, ent see peab olema kõigi liikmesriikide otsus.

Euroopa Liidu asjade komisjon kinnitas Eesti seisukohad Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu istungiks, mis toimub neljapäeval Brüsselis. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles