Mõjuhinnang: gaasitoru plahvatusest süttib gaasipilv kord miljoni aasta jooksul

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Gaasipilv, mis tekib gaasi lekkimise tagajärjel katkisest avamere gaasitorust.
Gaasipilv, mis tekib gaasi lekkimise tagajärjel katkisest avamere gaasitorust. Foto: Balticconnectori Keskkonnamõju Hinnang

Soome-Eesti gaasitoru ehk Balticconnectori keskkonnamõjude hindamise järgi olevat gaasitoru plahvatuse ning selle tagajärjel süttiva, inimesi kahjustava gaasipilve tõenäosus kord miljoni aasta jooksul, diversiooni pole ohtude hulgas üldse nimetatud.

Keskkonnaameti kriisinõunik Teet Koitjärv kinnitas, et ööl vastu pühapäeva Eesti-Soome gaasitorru tekkinud auk ja gaasileke otsest ega kauakestvat keskkonnaohtu ei põhjusta. «Eesti ja Soome gaasioperaatorid sulgesid omapoolsed ühendused kohe, kui leke ilmsiks tuli,» selgitas ta. «Võrreldes näiteks möödunudaastase Nord Streami lekkega on Balticconnectorist keskkonda pääsenud gaasikogused oluliselt väiksemad.»

Enne toru ehitamist tehtud keskkonnamõju hinnangute järgi oleks halvim võimalik stsenaarium see, kui toru plahvataks, kuni 700-meetrine gaasipilv plahvatuslikult süttiks ja reisilaev sel hetkel mööda sõidaks. Siis saaksid kahjustada laevareisijad Eesti või Soome vetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles