Iisraeli-Hamasi sõda kipub ka Eestit lõhestama (13)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku Suursaatkonna Eesti osakond ehk Iisraeli keskus ning mitmed ühingud korraldasid pühapäeval Toompeal Iisraeli toetuseks meeleavalduse.
Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku Suursaatkonna Eesti osakond ehk Iisraeli keskus ning mitmed ühingud korraldasid pühapäeval Toompeal Iisraeli toetuseks meeleavalduse. Foto: Konstantin Sednev

Möödunudnädalane 134 ühiskonnategelase avalik kiri, mis kutsub üles kohe lõpetama Iisraeli-Hamasi vahelist sõjategevust ning sõlmima relvarahu, on tekitanud Eestis laialdast vastukaja. Mitmed Postimehe küsitletud eksperdid leidsid aga, et avaldus, milles on jäetud tagaplaanile Hamasi kuritööd ja osutatud peamiselt Iisraelile, võib suurendada väärtuslõhet ühiskonnas.

Tartu Ülikooli politoloog Alar Kilp nentis: kiri näitab, et Hamasi rünnaku üks eesmärke – maailm peab rääkima rohkem palestiinlaste lugu – on teatud mõttes vilja kandnud. Allakirjutanud leiavad muu hulgas, et Iisrael peab kohe lõpetama sõjalised operatsioonid Gazas, ent Kilbi sõnul oleks see sama, kui kutsuda Ukrainat üles sõlmima vaherahu enne, kui Venemaa väed on nende maalt lahkunud.

«Kes vähegi teavad Iisraeli ja palestiinlaste konfliktist, teavad ka seda, et see kõik on väga keeruline, tundlik ja raskesti hallatav,» lausus Kilp, kelle sõnul on palestiinlasest tsiviilelanikkond Hamasiga tihedalt läbi põimunud ja see teeb võitluse terroristidega eriti keeruliseks.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles