Püsivat lumevaipa võiks oodata jõulude aegu

Postimees
Copy
Lörtsi ja lund tuleb Ida-Eestis juba selle nädala lõpus, aga lumevaip jääb püsima alles jõulude paiku. 
Lörtsi ja lund tuleb Ida-Eestis juba selle nädala lõpus, aga lumevaip jääb püsima alles jõulude paiku. Foto: Marianne Loorents

Ilmaprognoosid kordavad oktoobris räägitut: nii sünoptikud kui ka asjaarmastajad möönavad, et novembri lõpp toob külma ja lund küll, kuid midagi püsivat loota ei ole.

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna peasünoptik Helve Meitern rääkis, et kuna praegu on üleminekuaeg sügiseselt režiimilt talisemale ja ilmamudelite arvutused on iga päev erinevad, ei saa ilma kohta mitte midagi kindlat ennustada. Ammugi mitte seda, millal päris talve oodata on.

Küll aga ütles ta, et lörtsi ja lund tuleb Ida-Eestis juba selle nädala lõpus. Ka Põhja-Eestis võib sõltuvalt rõhkkondade asetusest järgmise nädala alguses lund sadada. «Õhutemperatuur tasapisi langeb ning uue nädala teise poole öödel saavad valitsevaks miinuskraadid, päevane õhutemperatuuri maksimum jääb Lääne-Eestis null kraadist veidi kõrgemale, Ida-Eestis madalamale.»

Nii katab Meiterni sõnul mandri ida- ja keskosa mitmel pool õhuke lumekirme, kuid Kirde-Eestis võib lumikatte paksus olla üle viie sentimeetri. «Tõenäoliselt püsib see lumi kuni kadripäevani, kui ilm läheb taas soojemaks, kuid Kirde-Eestis võib maa jääda valgeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles