Lasnamäele kerkib puitkonstruktsioonidega ringmajanduskeskus

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Tänavu novembris alustas Tallinna linnavalitsus esimese ringmajanduskeskuse ehitust Kristiine linnaosas, järgmist kavandatakse Lasnamäele Punane 68a.

Abilinnapea Joosep Vimma sõnul saab Punasele tänavale rajatavast ringmajast etalon kõigile järgmistele. «Kujundame ümber tänaseid jäätmejaamasid, kuid selgelt on vajadus tuua need teenused inimestele lähemale. Seepärast oleme asunud rajama ka uusi ringmajanduskeskuseid. Lasnamäele rajatav ringmaja on esimene päris uue põlvkonna ringmajanduskeskus, milleks oleme saanud eeskuju põhjamaadest ja kus rakendame ka ehitusel ringmajanduse põhimõtteid. See tähendab, et kasutame võimalikult palju puitkonstruktsioone ning taaskasutatud materjale,» märkis Vimm.

Ringmajanduskeskus tähendab, et lisaks jäätmete vastuvõtmisele on samal kinnistul parandustöökojad, õppeklassid ja taaskasutusruumid, kus elanikud saavad meistrite juhendamisel ise oma vanu asju remontida või ümber teha, kasutades jäätmejaama toodud materjale.

Lasnamäe ringmajanduskeskuse rajamisel lähtutakse keskkonnasäästlikest lahendustest. Hoone ehitamisel kasutatakse võimalikult palju taaskasutusmaterjale, hoone fassaadil on kavas kasutada taaskasutuspuitu, siseviimistluses taaskasutatud telliseid, ringmaja osale planeeritakse rohekatus ning sadevesi suunatakse kinnistul korrastatavasse tiiki. Lisaks kavandatakse jäätmejaama hoone osale päikesepaneelid.

2024. aastal valmib esimene ringmajanduskeskus Kristiine linnaosas asuvale kinnistule aadressiga Mustjõe tn 40 ehk Lilleküla ringmajanduskeskus. Lisaks planeeritakse ringmajanduskeskust ka Haaberstisse, asukoht on veel kinnitamata. Haabersti ringmajanduskeskuse projekteerimisele eelneb arhitektuurikonkurss. Lasnamäe ringmajanduskeskuse valmimine on kavandatud 2025. aastasse.

Tallinna jäätmekava 2022-2026 seab üheks eesmärgiks kujundada olemasolevad jäätmejaamad ümber ringmajanduskeskusteks ja nendesse linnaosadesse, kus jäätmejaama veel ei ole, rajada ringmajanduskeskused, st jäätmejaam koos ringmajaga, kus on korduskasutusruumid, parandustöökojad ja õppeklassid.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles