Tallinna opositsioon esitas enda nägemuse linnaeelarve kohta (1)

BNS
Copy
Tallinna linnavolikogu.
Tallinna linnavolikogu. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna linna opositsioon koostas 27 miljoni euro suuruses mahus alternatiivseid ettepanekuid linna järgmise aasta eelarvele.

Tallinna Linnavolikogu Reformierakonna, Isamaa, Eesti 200 ja EKRE fraktsioonide teatel on nende ettepaneku eesmärk näidata, et ainuüksi eelarve väikeste muudatustega on võimalikud suured muutused: toetada eestikeelsele õppele üleminekut ja õpetajate järelkasvu; tõsta ühistranspordi konkurentsivõimet ja tagada hästi hooldatud linnaruum ning tagada linnaosadele vajalikud investeeringud.

«Nende eesmärkide elluviimiseks tuleb lõpetada maksumaksjate raha arulage raiskamine ning eraldi meediaimpeeriumi ehitamine Eesti pealinnas. Tuleb lõpetada Venemaa mõjuvälja laiendavate asutuste ja sümbolite toetamine. Lõpetada tuleb «omade» eelistamine ja Lasnamäe eelistamine teistele Tallinna linnaosadele,» märkis pealinna opositsioon.

Reformierakonna, Erakond Eesti 200, Isamaa Erakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioonide esitatud alternatiivsete kulude maht on ligikaudu 27 miljonit eurot.

11,2 miljonit suunatakse õpetajate töötasu alammäära ja lasteaedade õpetajate abide töötasu tõstmiseks. 2024. aastal oleks õpetajate töötasu alammäär 1850 eurot ning õpetajate abide töötasu 1200 eurot. Lisaks toetatakse eestikeelsele õppele üleminekut lasteaedades.

6,5 miljonit investeeritakse Tallinna ühistranspordi uue, kaasaegse ja elanike ootustele vastava liinivõrgu väljatöötamiseks ning alustamaks tegevusi kiirete trammiliinide eelisarendamiseks Kristiine, Mustamäe, Õismäe ja Lasnamäe suunal. Lisaks alustatakse õhutrammi projekteerimist Lennujaama ja Rail Balticu terminali vahel.

Täiendava seitsme miljoni euro eest alustatakse kõnniteede hooldust, millega vabastatakse koduomanikud kohustusest hooldada talveperioodil linnale kuuluvaid teid ja tänavaid.

Lisaks algatatakse olulised investeeringud haridusse ning linnaruumi Pirital, Haaberstis ja Kristiines, mis lähtuvad sealsete elanike vajadustest, kuid mis vajavad täiendavat rahastust järgnevatel aastatel.

Tallinna õpilastele luuakse täiendav huviringide toetus kodulähedastes munitsipaalkoolides ning abivajajate toetuseks laiendatakse supiköögiteenuse kättesaadavust.

«Keskerakonna pikaaegne sisuline ainuvõim on pidurdanud olulisel määral linna arengut. Ainuüksi mõne korrektuuriga on võimalik olukorda paremaks muuta. Ootame, et tänased linnajuhid võtaksid meie ettepanekuid kuulda, et Tallinnast saaks euroopalikum linn,» märkis opositsioon.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles