GALERII Tondil mälestati 99 aastat tagasi kommunistide riigipöördekatses hukkunud kadette (1)

BNS
Copy

Reedel kell 5.20 korraldas Kaitseväe Akadeemia Tallinnas endiste Tondi kasarmute ees mälestusrivistuse 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatses langenud kadettide auks

«Me oleme täna siin ja mälestame langenud kamraade, sest ajalugu ei tohi unustada,» ütles Kaitseväe Akadeemia õppurkorpuse ülem kapten Märt Reedi varahommikusel mälestusrivistusel. «Ajalugu peab mäletama, sest see õpetab, et vabadust ja iseseisvust ei saa võtta iseenesest mõistetavana. Püsiv turvatunne võib ükshetk uinuda ning me peame olema selleks valmis. Me peame andma endast kõik oleneva, et Eesti riik püsiks vabana ja iga Eesti elanik tunneks end turvaliselt.»

Kadetid alustasid rivistust samal kellaajal, mil 99. aastat tagasi rünnati riigipöördekatse käigus Tondi sõjakooli. Tondi Sõjakool oli esimene sõjaline objekt, mida kommunistid 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatses ründasid.

Kaitseväe Akadeemia kadett-veebel Martin Melnitšuk viis mälestustseremoonial läbi kadettide hommikuse loenduse, mille käigus nimetas ka neli langenud kadetti, kes on sümboolselt igavesti akadeemia nimekirjas.

Pärast hommikust loendust võttis sõna akadeemia ülem brigaadikindral Vahur Karus, õppurkorpuse ülem kapten Märt Reedi ning Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe.

Kommunistide eesmärk oli hõivata pealinna olulisemad asutused ning seejärel võtta võim kogu riigis ja kutsuda sisse nõukogude väed.

Vaatamata ootamatule rünnakule mässukatse nurjus, kuid sõjakooli kaitstes langesid kadetid Arnold Allebras, Aleksander Teder, Aleksander Tomberg ja August Udras.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles