Kallas osaleb ELi ja Lääne-Balkani kohtumisel ja Euroopa Ülemkogul

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Madis Veltman

Peaminister Kaja Kallas (RE) osaleb kolmapäeval Brüsselis Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumisel ning neljapäeval ja reedel Euroopa Ülemkogul, kus peamisteks teemadeks on Euroopa Liidu laienemine, Ukraina toetuse jätkamine ja Euroopa Liidu lisaeelarve kokkuleppimine järgmiseks neljaks aastaks.

Kallase sõnul ootab Eesti eesolevalt Ülemkogult eelkõige kutse esitamist Ukrainale ja ka Moldovale liitumisläbirääkimiste alustamiseks Euroopa Liiduga. «Ukraina ja ka Moldova on täitnud kõik tingimused liitumiskõneluste alustamiseks. Meil on ajalooline aken siduda uued riigid Euroopa majandus- ja väärtusruumiga. Laienemisega suurendame nii liituvate riikide kui ka meie inimeste heaolu. Samuti suureneks stabiilsus Euroopas, sest Euroopa Liidu laienemine on ka osaks meie kaitse- ja julgeolekupoliitikast,» ütles peaminister.

Kallas rõhutas, et nii Eesti, Euroopa Liit kui ülejäänud liitlased peavad jätkama Ukraina pikaajalist toetamist kuni võiduni. «Oluline on nii pikaajaline ja piisav sõjaline toetus kui finants- ja majandusabi. Mida tugevam on Ukraina, seda kiiremini jõuab kätte Venemaa ja Putini murdumispunkt. Meie toetuse hind on pisku võrreldes Ukraina pingutustega Venemaa agressiooni ja imperialismi vastu võitlemisel,» sõnas ta.

Lisaks käsitlevad Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid Ülemkogul Euroopa kaitsevõime, rände ja Lähis-Ida konfliktiga seotud küsimusi.

Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumine keskendub Lääne-Balkani riikide Euroopa Liidule lähemale toomisele ning Euroopa Liidu ja piirkonna riikide omavahelise koostöö tihendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles