VIDEO JA BLOGI Margus Tsahkna: Venemaa sulgeb Jaanilinna piiripunkti, autoliiklus piiril katkeb (7)

Postimees
Copy

Valitsuse pressikonverentsil osalevad neljapäeval peaminister Kaja Kallas (RE), välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) ja siseminister Lauri Läänemets (SDE). Pressikonverents algab Stenbocki maja pressiruumis kell 12 ning seda saab jälgida otseülekande ja -blogina Postimehe vahendusel.

Alates veebruarist Narva piiripunkti kaudu sõidukid enam Eestist Venemaale ega ka vastupidi ei pääse.

Välisminister Margus Tsahkna sõnul esitas Venemaa välisministeeriumile noodi seoses Jaanilinna piiripunkti sulgemisega. Selle järgi on alates 1. veebruarist remondi tõttu maanteeliiklusele suletud Jaanilinna piiripunkt ja seetõttu katkeb ka sõidukite liiklus läbi Narva piiripunkti.

«Jalakäijatele jääb piiriületus avatuks,» ütles Tsahkna, lisades, et vastavalt Venemaa noodis toodule kestavad Jaanilinna piiripunkti remonttööd 2025. aasta lõpuni.

«Eks me näeme, mis saab. Meie omalt poolt jätkame tavapärast tegevust piiril,» lisas Tsahkna.

Postimees kirjutas 6. novembril, kui ei olnud veel ametlikku teavitust Venemaalt tulnud, et Ivangorodi piiripunkti hakatakse väidetavalt ümber ehitama kogu sõidukite kontrollala ja seega piiriületus on võimalik ehitustööde ajal ainult jalgsi. Sellisel juhul oleks igasugune sõidukitega piiriületus suunatud Eesti puhul Luhamaa ja Koidula piiripunkti.

Bussifirmad rääkisid 8. novembril Postimehele, et nad on arutanud erinevaid võimalusi, kuidas pärast piirisulgemist jätkata. Lux Expressi Eesti ärijuht Ingmar Roos ütles, et nad on jätkanud piiriüleste sõitudega ka pärast Ukraina sõja algust, et pakkuda mõlemal pool piiri sugulussidemeid omavatele inimestele ja kaaluka vajaduse tõttu Venemaad külastavatele isikutele mingeidki võimalusi. «Narva-Ivangorodi piiripunkti sulgemise korral plaanime jätkata minimaalsete ühendusvõimaluste tagamist viisil, kus reisijatel tuleb piiripunkt läbida jalgsi ning teisel pool piiri jätkata reisi seal ootava bussiga,» lisas ta.

Tagasi üles