Erakondade reitingud: sotsiaaldemokraatide tõus jätkub (16)

BNS
Copy
Siseminister Lauri Läänemets.
Siseminister Lauri Läänemets. Foto: Arvo Meeks

Erakondade reitingutabelis viimastel nädalatel hoogsat tõusu tegeva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) populaarsuse kasv jätkub ning kui arvestada vaid viimase nädala küsitluse andmeid, siis on nad juba Reformierakonnast möödunud ja tõusnud kolmandaks.

Ühiskonnauuringute instituudi tellitud küsitluse viimase nelja nädala koondtulemuse põhjal püsivad sotsid siiski veel neljandal kohal. Liidrina jätkab Isamaa 25,7 protsendiga, teisel kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 18,1 protsendiga, kolmas Reformierakond 17,5 protsendiga ja sotsiaaldemokraadid on neljandad 15,5 protsendiga. Neile järgnevad Keskerakond 12,7 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 6,1 protsenti.

Sotsiaaldemokraatide toetus on nädalaga tõusnud 1,6 protsendipunkti ning viimase nelja nädalaga 4,8 protsendipunkti võrra. Keskerakonna toetus on nelja nädalaga langenud 2,5 protsendipunkti võrra. SDE toetus on kõrgeimal ning Keskerakonna toetus madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui uuringufirma Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 39,1 protsenti ning opositsioonierakondi 56,5 protsenti vastajatest.

Kui aga vaadata vaid viimase nädala küsitluse andmeid, siis toetab Isamaad 25,3 protsenti, EKREt 21,5 protsenti ja SDEd 17,1 protsenti. Esikolmikule järgnevad Reformierakond 13,5 protsendiga, Keskerakond 12,5 protsendiga ja Eesti 200, kelle toetus on 6,5 protsenti.

Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on sotsiaaldemokraatide toetus jätkuvalt kasvamas ja Keskerakonna oma langemas. «Siiski tasub siinkohal mainida ka seda, et iganädalased tulemused pigem näitavad, et nende muutuste hoog on raugemas. Toimus kiire muutus, kuid viimased kolm nädalalt on iganädalastes tulemustes mõlema erakonna toetus püsinud võrdlemisi stabiilne,» rääkis Mölder.

Kui Jüri Ratase liikumisel Keskerakonnast Isamaasse peaks aga toetusnumbritele olema sarnane mõju, nagu oli hiljutisel liikumisel Keskerakonnast sotsiaaldemokraatidesse, siis peaks Mölderi hinnangul seda näha olema järgmise nädala tulemustes.

«See võib tähendada omakorda, et Keskerakonna toetuse langustrend saab natuke lisa ning jätkub veelgi. Keskerakonna toetus on olnud viimastel nädalatel taaskord languses just eestlastest valijate seas ning selles valijagrupis on erakonna toetus kõige viimaste tulemuste kohaselt 5,6 protsenti,» märkis Mölder.

Teiste erakondade lõikes on Mölderi sõnul kõige olulisemaks muutuseks Reformierakonna toetuse kasvu peatumine. «Erakonna toetus oli aeglaselt kosunud terve jaanuari vältel, kuid eelmise nädala märgatavalt madal toetusnumber viis alla ka erakonna nelja nädala keskmise tulemuse. Ilmselt peegeldab see seda Reformierakonna rolli õpetajate streigis kui ka peaministri otsust Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtule mitte minna,» ütles Mölder.

Tema sõnul on näha ka, et EKRE toetuse langus on vähemalt hetkeks peatunud ning nende kõige viimane nädalane tulemus on märkimisväärselt kõrgem nende eelmise nädala tulemusest ja eelmisest nelja nädala keskmisest tulemusest.

«Siiski ei ole võimalik siin oletada, kas tegemist on ajutise võnkega või trendimuutusega,» ütles Mölder, lisades, et kõige kõrgemate toetusnumbritega erakonna Isamaa toetus püsib enam-vähem stabiilselt 25 protsendi juures.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles