Eestile oluline legendaarne islandlane väisab Eestit (2)

, praktikant
Copy
Vasakult Islandi endine välisminister Jón Baldwin Hannibalsson ja president Lennart Meri. Aasta oli siis 1996 ja Meri andis Hannibalssonile üle Maarjamaa risti.
Vasakult Islandi endine välisminister Jón Baldwin Hannibalsson ja president Lennart Meri. Aasta oli siis 1996 ja Meri andis Hannibalssonile üle Maarjamaa risti. Foto: Peeter Langovits

Eesti iseseisvuse taastamise rahvusvaheliseks vaderiks olnud Islandi endine välisminister Jón Baldwin Hannibalsson külastab Eesti Vabariigi aastapäeva puhul Eestit ja peab oma 85. juubelil riigikogus kõne.

Hannibalsson on Eesti ajaloos märgilise tähtsusega poliitik, sest tema välisministriks olles taastunnustas Island 22. augustil 1991. aastal esimese välisriigina Eesti Vabariiki. Sama aasta jaanuaris oli ta pärast Vilniuse teletorni veresauna külastanud ainukese lääne poliitikuna Leedut, Lätit ja Eestit. Islandi tegevus seoses Balti riikide iseseisvuse taastamisega oli osa radikaalsetest muutustest Euroopa poliitilises maastikus.

Riigikogu väliskomisjoni liige Juku-Kalle Raid kommenteeris Hannibalssoni eelseisvat visiiti järgmiselt: «Me keegi ei tea täpseid telgitaguseid, miks sai Eesti iseseisvaks just siis, kui kõik suurriigid rääkisid, et ei tohi kõigutada [Nõugkogude Liidu presidendi Mihhail] Gorbatšovi paati.» Raid lisas, et seda episoodi teab Hannibalsson paremini kui ükski Eesti ajaloolane. «Paljud asjad ajaloos lähevad läbi tänu ühele inimesele.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles