Parim hoius Eestis

Copy
Foto: Erakogu

Mis on hoius?

Hoiused on finantsvara, mida inimesed või ettevõtted paigutavad pangakontodele või muudesse finantsinstitutsioonidesse, et hoida oma raha turvaliselt ja teenida selle pealt tulu. Hoiused on üks levinumaid viise, kuidas inimesed haldavad oma rahalisi vahendeid ning tagavad, et nende raha oleks kättesaadav igal ajal, kui seda vajatakse. Hoiused võivad olla erinevat tüüpi, sealhulgas tavalised hoiused, tähtajalised hoiused ja säästuhoiused. Tavalised hoiused võimaldavad inimestel hoiustada raha pangakontole, millele neil on igal ajal juurdepääs, ning teenida sellelt hoiuselt tulu intresside näol. Tähtajalised hoiused on hoiused, mille puhul raha paigutatakse kindlaks ajaks, mille jooksul seda ei saa välja võtta ilma teatud karistusteta või kuludeta. Säästuhoiused võivad olla seotud pikemaajaliste eesmärkidega ja neil võib olla erinevad tingimused, näiteks miinimumsumma või kindlad hoiustamisperioodid. Hoiuseid peetakse tavaliselt üsna turvaliseks investeerimisvõimaluseks, kuna need on sageli tagatud valitsuse poolt või finantsinstitutsiooni poolt pakutava tagatisfondi kaudu. See tähendab, et isegi kui finantsasutus peaks kokku varisema, on hoiustajatele tagatud teatud summa raha tagastamine. Lisaks turvalisusele võimaldavad hoiused ka raha hõlpsat ligipääsu, mis muudab need ideaalseks valikuks lühiajaliste säästmiste jaoks või ootamatute kulude katmiseks. Samuti võivad hoiused olla osa laiemast finantsplaneerimisest, aidates inimestel saavutada oma eesmärke ja tagada majanduslik stabiilsus tulevikus.

Mis on tähtajalised hoiused?

Tähtajalised hoiused on üks levinumaid viise, kuidas inimesed ja ettevõtted haldavad oma finantsvahendeid ning teenivad passiivset tulu. Need on hoiused, mille puhul raha paigutatakse kindlaks ajaks finantsinstitutsiooni, tavaliselt pangakonto, mille jooksul seda ei saa välja võtta ilma teatud karistuste või kuludeta. Tähtajalised hoiused pakuvad mitmeid eeliseid ja võimalusi: Kindel intressimäär: Tähtajalised hoiused pakuvad tavaliselt kindlat intressimäära, mis on fikseeritud hoiuse avamise hetkel. See võimaldab hoiustajatel teada täpselt, kui palju intressitulu nad teenivad hoiuse tähtaja lõpus. Stabiilne investeerimisvõimalus: Tähtajalised hoiused on stabiilne investeerimisvõimalus, kuna intressimäär on fikseeritud kogu hoiuse perioodi vältel. See tähendab, et hoiustajad ei pea muretsema intressimäärade kõikumiste või tururiskide pärast, mis võivad mõjutada teisi investeerimisvõimalusi. Erinevad tähtajad: Tähtajalisi hoiuseid on saadaval erinevate tähtaegadega, mis võimaldab inimestel valida endale sobiva hoiusperioodi vastavalt nende finantsvajadustele ja eesmärkidele. Tavalised tähtajad võivad olla näiteks 3 kuud, 6 kuud, 1 aasta või isegi pikemad tähtajad, nagu 3–5 aastat või rohkem. Tagatud tagasimakse: Tähtajaliste hoiuste puhul on hoiustatud summa tavaliselt tagatud, mis tähendab, et hoiustajad saavad kindlal tähtajal tagasi kogu oma algse sissemakse koos teenitud intressidega. See annab hoiustajatele kindluse ja turvatunde, et nende raha on turvaliselt paigutatud. Kasvamisvõimalus: Kuigi tähtajalised hoiused võivad pakkuda madalamat intressimäära võrreldes mõne muu investeerimisvõimalusega, võivad nad siiski aidata raha kasvatada ja teenida passiivset tulu. Lisaks võivad hoiuse intressid olla suuremad, kui hoiustatud summa ja hoiuseperiood on suuremad. Kokkuvõttes on tähtajalised hoiused atraktiivne võimalus inimestele ja ettevõtetele, kes otsivad stabiilset viisi oma raha hoidmiseks ja kasvatamiseks ning kes on valmis hoidma oma raha kindlal tähtajal, et teenida intressitulu.

Hoiused Eestis

Hoiuseid pakutakse erinevate finantsasutuste poolt, sealhulgas pankade, krediidiühistute ja muude finantsinstitutsioonide poolt. Eestis pakuvad hoiuseid mitmed erinevad finantsasutused, sealhulgas suuremad pangad nagu Swedbank, SEB ja LHV, samuti ka väiksemad pangad nagu Coop Pank ja Luminor. Hoiuste intressimäärad võivad sõltuda mitmetest teguritest, sealhulgas hoiuse tüübist, hoiuse perioodist, valitud finantsasutusest ja turu tingimustest. Lisaks võivad pangad mõjutada hoiuste intressimäärasid vastavalt Euribori liikumistele ja muudele teguritele.

Euribor ja hoiused

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on euroala juhtivate pangandusasutuste omavaheliste laenude intressimäär, mida kasutatakse ka laialdaselt alusena erinevate finantsinstrumentide, nagu hüpoteeklaenude, ettevõtete laenude ja hoiuste intressimäärade määramisel. Euribor kujuneb iga päev, võttes arvesse erinevate euroala pankade pakutavaid laenuintressimäärasid ning seda avaldatakse erinevate perioodide jaoks (nt 1 kuu, 3 kuud, 6 kuud jne).

Euribor mõjutab ka hoiuste intressimäärasid, kuna paljud pangad seavad oma hoiuste intressimäärad sõltuvusse Euribori liikumistest. Kui Euribor tõuseb, võivad pangad tõsta ka oma hoiuste intressimäärasid, et meelitada rohkem hoiustajaid ja pakkuda neile atraktiivsemat tootlust. Vastupidi, kui Euribor langeb, võivad pangad vähendada hoiuste intressimäärasid, et hoida kulud madalad ja säilitada kasumlikkus.

Siiski võivad pangad ka muude tegurite, nagu turutingimused, konkurents ja majanduslikud väljavaated, mõjutada hoiuste intressimäärasid lisaks Euriborile. Seetõttu võivad hoiuste intressimäärad olla dünaamilised ja muutuda aja jooksul, kajastades üldist majanduskeskkonda ja finantssektori tingimusi. Hoiustajad peaksid jälgima Euribori ja muude oluliste tegurite mõju hoiuste intressimääradele ning võtma arvesse erinevaid pakkumisi ja võimalusi, et leida parimad tingimused oma hoiuste paigutamiseks.

Laenud ja hoiused

Laenud ja hoiused on omavahel seotud finantsmõisted ning moodustavad olulise osa pangandussüsteemist. Laenud esindavad raha, mida pangad või muud finantsasutused laenavad klientidele, samal ajal kui hoiused on raha, mida kliendid paigutavad finantsasutustesse hoiule.

Pangad kasutavad hoiuseid laenude väljastamiseks, võttes hoiustajate raha ja andes selle laenuvõtjatele või ettevõtetele intressi eest. Seega on hoiused oluline ressurss pangandussüsteemile, võimaldades pankadel laene anda ja majandustegevust rahastada.

Laenud ja hoiused on seotud ka intressimäärade kaudu. Kui pangad annavad laene välja, määravad nad laenuintressi, mida laenuvõtjad peavad tagasi maksma. Samal ajal pakuvad pangad hoiustajatele intressi nende hoiuste eest. Hoiuste intressimäärad võivad mõjutada ka laenude intressimäärasid, kuna pangad püüavad säilitada tasakaalu hoiustatud raha ja laenude vahel ning tagada oma kasumlikkuse.

Lisaks majanduslikule mõjule võivad laenud ja hoiused omada vastastikust mõju ka majanduslikust seisukohast. Näiteks rohkemate laenude väljastamine võib soodustada majanduskasvu, suurendades tarbimist ja investeeringuid. Samal ajal võivad hoiustajad olla motiveeritud rohkem raha hoiule panema, kui neil on võimalik teenida atraktiivset tootlust oma hoiuste eest.

Hoiuste intressid

Hoiuste intressimäärad Eestis võivad olla mitmetahulised ning sõltuvad mitmest tegurist, sealhulgas hoiuse tüübist, hoiuse perioodist, valitud finantsasutusest ja turu tingimustest. Siin on mõned peamised punktid seoses hoiuste intressidega Eestis:

Tavahoiused: Tavahoiuste intressimäärad võivad olla tavaliselt madalamad võrreldes tähtajaliste hoiuste intressimääradega, kuna hoiuse omanikul on võimalus raha igal ajal välja võtta. Need hoiused võivad teenida intressitulu vastavalt pangapoolsele määratud intressimäärale.

Tähtajalised hoiused: Tähtajaliste hoiuste intressimäärad võivad olla kõrgemad kui tavahoiuste intressimäärad, kuna hoiuse omanik on nõus hoidma raha kindlal perioodil ilma väljavõtmiseta. Mida pikem on tähtajaline hoius ja suurem on hoiustatud summa, seda kõrgem võib olla intressimäär.

Turu tingimused: Hoiuste intressimäärad võivad sõltuda ka üldistest turutingimustest ja intressimäärade trendidest. Näiteks võivad intressimäärad olla kõrgemad majanduskasvu ajal ja madalamad majanduslanguse ajal või madalate inflatsiooninäitajate korral.

Erinevad pakkumised: Mõned pangad võivad pakkuda eripakkumisi ja soodustusi uutele klientidele või suurematele hoiustele, mis võivad sisaldada kõrgemaid intressimäärasid või lisahüvesid.

Tagatisfond: Hoiuste intressimäärad võivad mõjutada ka tagatisfondi suurus ja selle poolt pakutav kaitse hoiustajatele. Kuna tagatisfond võib katta vaid teatud summa hoiustajate raha tagasimaksmisel, võib see mõjutada ka intressimäärade stabiilsust ja suurust.

Kokkuvõte

Kokkuvõtlikult võib öelda, et hoiused on oluline osa meie finantsmaailmast, pakkudes inimestele turvalist viisi raha hoidmiseks ja kasvatamiseks. Hoiused võimaldavad teenida intressi, tagades samas likviidsuse ja turvalisuse. Oluline on valida usaldusväärne pank ning jälgida turvameetmeid, et tagada hoiuste turvalisus. Lisaks võivad hoiustamiskontod ja tähtajalised hoiused olla kasulikud erinevate finantsplaanide ja eesmärkide saavutamisel. Hoiused on seotud ka laenude ja Euriboriga ning nende intressimäärad võivad mõjutada majanduslikud ja turutingimused. Samuti on oluline teadvustada hoiustamise ja investeerimise erinevusi ning leida enda jaoks sobivaim lahendus vastavalt isiklikele vajadustele ja eesmärkidele.

Computernik OÜ-le kuuluvad lisaks veel sellised portaalid nagu : Minigolf.ee, LPG.ee, bowling.ee, sahkoauto.fi, jurist.ee, cv.fi, imuri.fi, vape.ee, nali.ee, kokteil.ee, kassid.ee, anekdoodid.ee, keeltekool.ee, horoskoobid.ee, kriket.ee, yoga.ee, museo.fi, murutraktor.ee, hotellid.ee, allergia.ee, gripp.ee, depressioon.ee, artriit.ee, hepatiit.ee, herpes.ee, leetrid.ee, artroos.ee, kolesterool.ee, aids.ee, osteoporoos.ee ja palju teisi.

Tutvu tingimustega ja vajaduse korral pea nõu asjatundjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles