ÜLEVAADE Pidupäev pildis: mürtsu jagus kõigile

Kaitseväe paraadi lõppedes liikusid masinad mööd Pärnu maanteed südalinnast eemale. Foto: Sander Ilvest
Copy

Vabariigi aastapäeva tähistati meeleolukalt kogu Eestis. Tallinnas algas Eesti riigi 106. iseseisvuspäeva pidamine tavakohaselt päikesetõusul lipuheiskamise tseremooniaga Toompeal.

Vabariigi aastapäeva puhul heisati laupäeval hommikul kell 7.34 pidulikult riigilipp Toompeal Pika Hermanni tornis.

Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) kutsus oma kõnes Eesti lipu heiskamise tseremoonial kõiki meeles pidama, et vabadus on kallis ja selle hind on väga kõrge.

Koos päikesetõusuga heisati kell 7.34 Toompeal Kuberneri aias riigilipp.
Koos päikesetõusuga heisati kell 7.34 Toompeal Kuberneri aias riigilipp. Foto: Madis Veltman

Tallinnas Vabaduse väljakul viidi Vabadussõja võidusamba juurde pärjad, kõne pidas peaminister Kaja Kallas (RE).

«Tähistame täna Eesti Vabariigi 106. sünnipäeva, aga ühtlasi mälestame ka kõiki neid Eestimaa inimesi, kes Vabadussõjas meie verinoore riigi eest lahingusse läksid ja seal hukkusid. Me ei unusta teid kunagi.»

Kallase kõne avasõnade ajal jäid pildile Hussari ja vabariigi president Alar Karise kõnekad pilgud. Kindral Martin Herem andis kaitseväe juhatana viimast korda Vabaduse sambale au. Järgmise aasta 24. veebruaril täidab tema rolli juba tänane brigaadikindral Andrus Merilo. 

Kell 9.00 toimus pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul.
Kell 9.00 toimus pärgade asetamine Vabadussõja võidusamba jalamile Vabaduse väljakul. Foto: Erik Prozes

Keskpäevast algas Tallinnas Vabaduse väljakul kaitseväe paraad, mille võttis vastu president Karis ning mida juhatas kindral Herem. Eriliselt jäid silma inimeste naeratused! 

Paraadist võttis osa pea 840 osalejat ja 31 ühikut tehnikat, kokku osales paraadil 34 lippu, viis kompaniid, 11 rühma, sõjaväeorkester ja Kaitseliidu orkester ning neli teenistuskoera. 

Keskpäeval algas Vabaduse väljakul Eesti kaitseväe paraad.
Keskpäeval algas Vabaduse väljakul Eesti kaitseväe paraad. Foto: Madis Veltman

Lisaks Eesti kaitseväe tehnikale sai paraadil näha NATO Eesti lahingugruppi kuuluvate Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi, Prantsuse ja Ameerika Ühendriikide lahingutehnikat, sealhulgas mitmikraketiheitjaid HIMARS. Järgmisel aastal vuravad Vabaduse väljakul juba Eesti kaitseväele kuuluvad HIMARSid. 

Pärast paraadmarssi oli huvilistel võimalus tutvuda näitusealal kaitseväe ja liitlaste sõjatehnikaga.
Pärast paraadmarssi oli huvilistel võimalus tutvuda näitusealal kaitseväe ja liitlaste sõjatehnikaga. Foto: Sander Ilvest

Paides tähistasid talisuplejad koos liitlassõduritega vabariigi aastapäeva pingviinide paraadiga

«Õhutemperatuur 0,7 kraadi, vesi 2,2 soojakraadi, nii et täitsa soe,» raporteerib nn pingviinide paraadi, 24. veebruaril peetava talisuplejate tähtpäeva eel ettevõtmise eestvedaja Jüri Hiiemäe. «Eks see ole põhjavesi, mida ujumiskohta jäävaba hoides aeraator üles ajab.»

Pildikolmik. Paides tähistasid talisuplejad koos liitlassõduritega vabariigi aastapäeva omal moel.
Pildikolmik. Paides tähistasid talisuplejad koos liitlassõduritega vabariigi aastapäeva omal moel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täiemahulise sõja algusest Ukrainas on nüüdseks möödas kaks aastat ning täna peeti Tallinnas Vene saatkonna ees meelevaldus Ukraina toetuseks ja Vene agressiooni vastu.

Samal ajal Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisega meenutati Tallinnas Vene saatkonna ees kell 14 alanud protestimiitingul Ukraina täiemahulise sõja alguse aastapäeva.
Samal ajal Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisega meenutati Tallinnas Vene saatkonna ees kell 14 alanud protestimiitingul Ukraina täiemahulise sõja alguse aastapäeva. Foto: Eero Vabamägi

Hoolimata vihmasest ilmast, algas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) tõrvikurongkäiguks kogunemine Vabaduse väljakul kell 18. Tänavune rongkäik toimus 11. korda ja küllap läidetakse tõrvikud ka tuleval aastal.

EKRE tõrvikurongkäik.
EKRE tõrvikurongkäik. Foto: Konstantin Sednev

«Jaan-Eik Tulve ja Maria Petersoni kava Eesti Vabariigi 106. sünnipäeval oli hõrk, võiks isegi öelda – elitaarne. Kindlasti õnnestunult kokku põimitud, näidates meie kultuuri kõrget taset, aga kõik see kokku viib taas mõttele, et ehk oleks õige aeg (uuesti) läbi arutada, kellele ja mis eesmärgil meil 24. veebruaril uhke kontsert-etendus korraldatakse.» Nii arvustab Postimees Nädala peatoimetaja Heili Sibrits sünnipäevaõhtul Estonias riigipea vastuvõtul ette kantud kontserti.

Õhtul naelutas Eestit telekate ette presidendi vastuvõtul ettekantav kontsert.
Õhtul naelutas Eestit telekate ette presidendi vastuvõtul ettekantav kontsert. Foto: Mihkel Maripuu

Kontserdi lõppedes poseeris presidendipaar paraadpildi tarvis, millele järgnes tervitamise tseremoonia.

President Alar Karis ja proua Sirje Karis poseerimas paraadpildi jaoks. 
President Alar Karis ja proua Sirje Karis poseerimas paraadpildi jaoks. Foto: Eero Vabamägi

Pärast kontserti ja presidendi kõnet jätkus peoõhtu koosviibimise ja tantsuga Estonia kontserdisaalis.

Koosviibimine Estonia kontserdisaalis.
Koosviibimine Estonia kontserdisaalis. Foto: Mihkel Maripuu

Pidu Estonias lõppes siivsal ajal. Järgmisel aastal tullakse jälle kokku!

Vabariigi presidendi vastuvõtult lahkujad.
Vabariigi presidendi vastuvõtult lahkujad. Foto: Eero Vabamägi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles