GRAAFIK Reitingud: sotsides pettunud valijad jäävad erakondliku eelistuseta (5)

Postimees
Uuendatud 6. märts 2024, 08:19
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Värsked reitingud näitavad, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond kaotab toetajaid ning suur osa neist jääb ilma erakondliku eelistuseta. 

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti viimaste küsitlustulemuste põhjal toetab Isamaad 29,6 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 18,6 protsenti ja Reformierakonda 17,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Nädalaga erakondade toetusprotsendid märkimisväärselt ei muutunud. Kõige populaarsem erakond on Isamaa, kelle toetus püsib kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest. EKRE jääb Isamaast 11 protsendipunkti kaugusele ning edestab Reformierakonda ühe protsendipunktiga.

Esikolmikule järgnevad SDE (13,8 protsenti), Keskerakond (11,4 protsenti) ning Eesti 200 (4,9 protsenti). Sotside toetus on viimase kolme nädalaga langenud 3,2 protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab 36,3 protsenti ning opositsioonierakondi 59,6 protsenti vastajatest.

Viimased ühe nädala tulemused erinevad kohati märkimisväärselt viimase nelja nädala tulemustest. Nädala tulemuste põhjal toetab Isamaad 29,3 protsenti, EKREt 19,8 protsenti ja Reformierakonda 14,9 protsenti, järgnevad SDE 13, Keskerakond 12,8 ja Eesti 200 5,8 protsendiga.


Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul ei toonud viimane nädal erakondade toetuses suuremaid muutusi ning märgata on vaid kahte trendi. «Jätkub sotsiaaldemokraatide toetuse kiire langus. Jaanuari jooksul saadud toetuslisa kaob praegu samasuguse tempoga,» sõnas ta.

Mölder lisas, et kui veebruari alguseks oli sotside toetus kasvanud kuu ajaga kuue protsendipunkti võrra 17 protsendini, siis nüüd on see taas langemas ning jõudnud 13,8 protsendi tasemele.

«Teisalt aga on mitmendat nädalat järjest vaikselt kasvamas eelistuseta valijate osakaal. Kuna Sotsiaaldemokraadid on olnud ka ainus erakond, kelle toetajate absoluutarv on viimasel ajal märkimisväärselt vähenenud, võib oletada, et need on just vahepealsed ajutised Sotside toetajad, kes praegu on oma erakondliku eelistuse kaotanud,» rääkis Mölder. 

Toetustabeli tipus jätkab Isamaa, kelle toetus ei ole nädalaga kasvanud. Nende toetusprotsent on jäänud pidama alla 30 protsendi. «Isamaa on kõige populaarsem erakond kõikides valijagruppides, välja arvatud mitte-eestlastest valijad ning kõige nooremad ja algharidusega valijad. EKRE ja Reformierakonna toetus püsivad 18 ja 19 protsendi vahel,» lisas ta. Möldri sõnul EKRE toetus kosub, kuid Reformierakonna kandepind nii kindel ei ole. Oravate viimase nädala toetus eraldi oli 14,9 protsenti.

Keskerakonna ja Eesti 200 seis on pigem stabiilne ning mõlema hiljutine langus on peatunud. Keskerakonna toetus on mõni protsendipunkt üle 10 ning Eesti 200 toetuse püsib valimiskünnise all. «Praeguse seisuga Eesti 200 riigikokku ei pääseks. Kui valimised peaksid toimuma täna, siis saaks Isamaa 35 kohta, EKRE 20 kohta, Reformierakond 19 kohta, SDE 15 kohta ning Keskerakond 12 kohta,» lisas Mölder.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 5. veebruarist 4. märtsini ning kokku küsitleti 4001 valimisealist Eesti kodanikku.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles