Kaja Kallas peaprokuröri ja ministri tülist: Laanet ei ole oma pädevust ületanud (4)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas (RE) sõnas Vikerraadio saates «Suudios on peaminister», et on igati normaalne, et justiitsminister Kalle Laanet (RE) oma haldusala tegevuse vastu huvi tunneb.

Vikerraadio saates toodi välja, kuidas Eesti Ekspress kirjutas nädalavahetusel, et kuus kõrget prokuröri kirjeldavad, kuidas justiitsminister Laanet on nende hinnangul süsteemselt sekkunud erinevate kriminaalasjade menetlusse. Loos toodi välja seegi, et peaprokurör on murega ka peaministri poole pöördunud.

Küsimusele, kas Kallas on Laaneti käest selgitust küsinud ning milline on tema hinnang, sõnas peaminister, et on küsimusi küsinud ning selge on see, et prokuratuuri tegevuse suhtes on olnud ka avalikkuses palju kriitikat.

«See kuulub justiitsministeeriumi haldusalasse. Seetõttu on igati normaalne, et justiitsminister oma haldusala tegevuse vastu huvi tunneb,» leidis Kallas, lisades, et Laanet on küll küsimusi esitanud, kuid tähtis on see, et prokuratuuri sõltumatus oleks tagatud. 

«Ei tohi olla ega näida kahtlust, et tegeletakse millegi muuga kui tavapärase tööga. Ehk ühegi kriminaalasja sisulisse menetlusse ükski poliitik sekkuma ei peaks. See ei tähenda seda, et üksikasjalikke küsimusi ei võiks küsida.»

Ta selgitas, et kuna nii temalt kui justiitsministrilt küsitakse näiteks riigikogu infotunnis või eri komisjonides küsimusi, siis oleks imelik, kui neil ei oleks vastuseid nende kaasuste kohta, millel on ka suur avalik huvi. «Kui ma ütlen, et ma ei tea, ma ei ole huvi tundnud, siis öeldakse lihtsalt, et sind ei huvita. Usun, et justiitsminister saab seda palju rohkem kui mina.»

Kallas sõnas, et ta ei leia, et Laaneti poolt küsimuste küsimine prokuratuuri sõltumatuse kuidagi kahtluse alla paneks. «Ka sellest artiklist (Ekspressi – A.S.) ei tulnud välja, et ta oleks andnud mingeid suuniseid kellelegi, kuidas peaks midagi menetlema. Küsimuste küsimine ei saa kuidagi olla taunitav,» ütles ta, lisades, et siiski oleks vaja leida tasakaal.

Samas tõi peaminister välja, et justiitsminister peaks andma selgeid vastuseid selle kohta, mida konkreetselt on peaprokurör oma töös valesti teinud. Laanet olevat talle samas väitnud, et ta on oma etteheited Parmasele varem esitanud. 

«Ta on küsinud küsimusi, aga mitte sekkunud»

Saatejuht mainis, et Tartu Ülikooli õigusteaduskonna kriminoloogia professor Jaan Ginter on ERRile öelnud, et tema hinnangul ei päde Laaneti selgitus, et ta on erinevate kaasuste vastu huvi tundnud seetõttu, et soovis prokuratuuri aidata.

«Tähelepanu juhtimine võib vahel ka abiks olla, aga ei ole küll näha, kus kohas minister oleks siis seda prokuratuuri abistanud,» kommenteeris ta, ja lisas, et kõige halvema stsenaariumi korral võib ministri tegevuse taga olla rahulolematus politseijuhtide juhtumi lahendamisel.

Küsimusele, kas Kallasel on politseijuhtide juhtumi teemal prokuratuurile pretensioone, sõnas ta, et ei ole neile nii detailselt sisse vaadanud ning et see oleks tema pädevuse ületamine, kui ta läheks ütlema, mida prokuratuur või uurimisasutused ühes või teises kaasuses peaksid tegema.

«See oleks ka justiitsministri pädevuse ületamine, mida ta minu arvates teinud ei ole. Vähemalt nende selgituste järgi, mida ta on andnud. Ta on küsinud küsimusi, aga mitte sekkunud konkreetselt uurimistesse.»

Uurides peaministrilt, kas Laanet on peaministrile andnud ülevaate Andres Parmase tegevusest või tegevusetusest, mis puudutab prokuratuuri juhtimist, ütles Kallas, et justiitsminister on väljendanud oma rahulolematust nii prokuratuuri tegevuse kui ka juhtimise suhtes. 

«Seda on olnud tegelikult ka avalikkuses. Kui mõtleme suuri kaasuseid, mis ei ole kuhugi jõudnud või on kokku kukkunud, siis selge on see, et seda tööd on kritiseerinud ka riigikohus ja erinevad institutsioonid. Justiitsminister peab loomulikult peaprokuröriga suhtlema, mida paremaks teha.»

Kallas ütles, et temale teadaolevalt on nüüdseks Laanet selle kohta küsimused peaprokurörile ka kirjalikult esitanud. 

Sellele, kas Parmas tuleks välja vahetada, Kallas ei vastanud. Küll aga vastas ta küsimusele, kust algab justiitsministri õigus asuda prokuröri välja vahetama, et kõik peab käima seaduse järgi. 

Kas Kallas soovitaks Laanetil tagasi astuda? «Ei, ma praegu seda küll ei soovita. Igal juhul tuleb need asjaolud välja selgitada, mis siin on üht- või teistpidi olnud ja vaadata, mida saab edasi teha. Seda ei tohiks ka maha visata, et prokuratuuri töö võiks olla kokkuvõttes parem.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles