Peaprokurör Andres Parmas: ma olen talletanud vestlusi Kalle Laanetiga (16)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Uuendatud 14. märts 2024, 13:14
Copy
Justiitsminister Kalle Laanet ja riigi peaprokurör Andres Parmas.
Justiitsminister Kalle Laanet ja riigi peaprokurör Andres Parmas. Foto: Madis Veltman

Justiitsminister Kalle Laanetiga (RE) raksu läinud peaprokurör Andres Parmas tunnistas Kuku «Hommikuraadios», et on talletanud vestlusi Laanetiga. Parmas ei täpsustanud, kas talletas kõnesid heliliselt või mitte.

Juba mõnda aega hoogu kogunud Laaneti ja Parmase vaheline antipaatia sai järgmise käigu sisse Eesti Ekspressi artikliga, kus prokurörid eesotsas Parmasega süüdistasid Laanetit nende töösse sekkumises.

Parmase täpsed kirjeldused väidetavast töösse sekkumisest tekitasid küsimuse, kas Parmas on vestlusi Laanetiga lindistanud. Parmas vastas jaatavalt. «Ma olen talletanud meie omavahelisi vestlusi, aga ma ei täpsusta, millisel moel.»

Parmas ütles, et periood, kus ta hakkas tundma vajadust ennast kaitsta, algas sel aastal.

Ühel hetkel, kui ma sain aru, mis mängu minuga mängitakse, pidasin oluliseks, et mul oleks võimalikult täpselt seda edasi anda, mida minister on mulle öelnud.

Riigi peaprokurör Andres Parmas

«Ühel hetkel, kui ma sain aru, mis mängu minuga mängitakse, pidasin oluliseks, et mul oleks võimalikult täpselt seda edasi anda, mida minister on mulle öelnud. Muidu tulevadki need etteheited, et ma ei ole midagi sarnast väitnud või kust ma seda võtan. Kui meil on olnud telefonivestlus, siis sugugi alati ei ole ma telefoni taga olnud üksinda.»

Kaotanud usalduskrediidi?

Sel nädalal algatas Laanet prokuratuuris teenistusliku järelevalve, mida muu hulgas seostati riigikogu liikmete arupärimistega, kus kritiseeriti prokuratuuri tööd.

Parmas meenutas, et juba paar kuud tagasi ütles Laanet talle, et ta peab ametist lahkuma, kuna on kaotanud poliitilise usalduskrediidi. Nii toona kui ka nüüd teenistusliku järelevalve alustamisel jäid Laaneti põhjendused ähmaseks ja üldsõnaliseks.

Kuigi Laanet ütles, et tahab prokuratuuri aidata, kuna prokurörid on läbi põlenud, on Parmase hinnangul Laaneti puhul tegu «tuletõrjujaga, kes tuleb sündmuskohale, kaasas kanister bensiiniga. See abi on umbes sama laadi. Kuidagimoodi see prokuröride motivatsiooni või töörahu tõstnud pole – pigem vastupidi, inimesed on äärmiselt häiritud toimuvast».

Laanet: Parmas ütles, et tegi märkmeid

Justiitsminister Laanet rääkis Postimehele, et küsis Parmaselt eile, kas too on lindistanud nende omavahelisi vestlusi. «Selle peale ta vastas, et on teinud ülesmärkmeid, ülestähendusi. Ma küsisin teist korda veel, kas ta on talletanud-salvestanud, ja oli samasugune vastus. Ma ei tea, millisel kujul see [talletamine] täpselt oli, nii on ta vähemalt väitnud.»

Ta vastas, et on teinud ülesmärkmeid, ülestähendusi. Ma küsisin teist korda veel, kas ta on talletanud-salvestanud, ja oli samasugune vastus.

Justiitsminister Kalle Laanet

Mis puudutab teenistusliku järelevalve algatamise käskkirja, siis Laanet ütles, et viimase dokumendi allkirjastas ta vahetult enne telefoniintervjuud Postimehega. «Kõik küsimused saavad lauale ja koos prokuratuuriga saavad komisjoni liikmed nendele küsimustele vastuseid otsida,» vastas Laanet küsimusele järelevalve konkreetse ajendi kohta.

Riigikogu õiguskomisjoni juht Eduard Odinets (SDE) ei pea Parmase käitumist korrektseks, ükskõik kas Parmase lindistused toimusid nelja silma all või mingil muul koel.

Kogu ministri ja peaprokuröri tüli paneb Odinetsi muretsema. «Olukord meeldiv ei ole ja heidab varju kogu õigussüsteemile ning tekitab ühiskonnas ilmselt päris palju küsimusi,» lausus Odinets.

Teadmata kõiki asjaolusid, saab andmekaitse inspektsioon anda asutuse avalike suhete nõuniku Katrin Haugi sõnul üldiseid selgitusi. Hea tava on salvestamisest ja selle põhjustest kohalviibijaid või vestluses osalejaid ette teavitada, sõnas ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles