Vahemere saareriik Malta on maagiline reisisihtkoht, kus kohtuvad ajalugu ja tänapäev

Copy
Foto: MTA

Kui kevad-suvised reisiplaanid pole veel tehtud, on viimane aeg nende peale mõtlema hakata. Tänavu lennutab AirBaltic reisijaid Tallinnast uutesse sihtkohtadesse. Nende seas on ka Vahemere pärli nimetust kandev müstiline saareriik Malta.

Malta on üheks maailma väikseimaks saareriigiks, mis on aastaringselt turistide poolt armastatud reisisihtkohaks. Oma põneva ajaloo, lähistroopilise Vahemerelise kliima, lummava looduse ja UNESCO maailmapärandi paikadega, pakub Malta põnevust nii ajaloo- kui arheoloogiahuvilistele, sooloreisijaile, paaridele, peredele ja pensionäridele.

Kuid mida siis täpsemalt Maltal teha ning milliseid kohti võiks kindlasti külastada?

Mitmekihiline ajalugu ja maailma vanimad templid

Malta varaseimad inimasustuse jäljed ulatuvad ligikaudu 5200 aastast eKr. Täna on saareriik piirkonna suurim kaubandussõlm, mis ühendab Euroopat, Põhja-Aafrikat ja Lähis-Ida. Tänu oma asukohale, on saare ajalugu olnud värvikas. Malta on läbi aegade kuulunud foiniiklastele, kartaagolastele, roomlastele, on olnud Bütsantsi impeeriumi koosseisus, vallutatud araablaste poolt, on antud Püha Johannese ordurüütlite valdusesse ning hiljem võitlesid saare eest nii prantslased kui britid. Pikemat aega kuuluski saar Briti impeeriumi koosseisu, kuid 1964. aastal saareriik iseseisvus ning 1974. aastal kuulutati Malta vabariigiks.

Kõik need ajajärgud on kiht-kihilt jätnud arhitektuuriliselt oma jälje, kujundades riigi tänast ilmet, mida naudivad saareriiki külastavad turistid.

Kindluse linn Valletta, üks kõige väikseimatest pealinnades Euroopas

Malta pealinn Valletta on üks väheseid linnu, mis on tänase päevani sedavõrd hästi säilinud. Linn on ehitatud 1566. aastal Püha Johannese rüütlite poolt. Peaaegu iga maja linnas on arhitektuurimälestis.

Olulised kohad, mida Vallettas külastada:

  • Suurmeistrite palee – tunnustatud Malta arhitekti Girolamo Cassari kujundatud meistriteos. Paleed on kasutatud suurmeistrite ametliku elukohana. Täna paikneb seal Malta presidendi kantselei ja Esindajatekoda.
  • Manuel’i teater – oluline etenduskunstide koht Maltal ning ühtlasi üheks vanimaks teatriks Euroopas.
  • Püha Johannese katedraal – Püha Johannese rüütliordu poolt rajatud barokkstiilis katedraalist leiab hindamatu väärtusega kunstiteoseid, mille hulgas ka Michelangelo Merisi da Caravaggio kaks maali (inglise keeles: The Beheading of St. John the Baptist ja St. Jerome Writing).
  • Barakka aiad – 1663. aastal rajatud Barrakka aedade idee algatas kapten Nicholas Cottoner. Aiad olid esialgu Itaalia rüütlite eraomandis ning neid nimetati kui Itaalia rüütlite aedu. Õhtuti käisid rüütlid kuumast päikesest puhkamas, eukalüpti lõhna sisse hingamas ja purskaeve vaatlemas. 1824. aastal avati maaliline aed külastamiseks kõigile.
  • Kolm linna Vittoriosa, Senglea ja Cospicua – on Malta ajaloo lahutamatud kolm linna, kus paiknevad Püha Johannese rüütlite iidsed paleed, kirikud ja kindlused.
Foto: MTA

Puhtad rannad, puutumatu loodus ja 300 päeva päikest

Malta rannajoon on täis isetekkelisi-, jahi-, kruiisi- ja kaubasadamaid. Sadamad on saare ajaloos olnud väga tähtsal kohal läbi aegade, sest need on olulisteks mandrite vahelisteks sõlmpunktideks.

Kuna Malta saarestikus on kokku kolm suuremat saart, tasuks neist külastada ka Gozo ja Comino saart.

Ainult 25 km kaugusel Maltast paikneb vaikne ja rahulik Gozo saar, kuhu saab mugavalt sõita praamiga. Saarel on au sees traditsioonid, seal toimuvad mitmed kohalikud festivalid ning muud kultuurisündmused. Saarelt leiab kohustusliku vaatamisväärsuse “Dwejra ja Azuri” akna ning samuti paiknevad seal UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvad Ggantija templid (ehitatud 3600-3200 eKr). Võrdlusena saab välja tuua, et need templid on kordades vanemad kui Suurbritannias paiknev Stonehenge või Egiptuse püramiidid.

Foto: MTA

Gozo idarannikut külastades, saab tutvuda Calypso koopaga, kus Homerose eepose järgi veetis Odysseus seitse aastat oma elust.

Saarel on võimalik sukelduda, snorgeldada ja nautida päikest. Rannad on puhtad ja enamustesse pääseb ka ratastooliga.

Teist saart Cominot külastades leiab eest helesinised laguunid ja ürgse looduse.

Foto: MTA

Milliseid paiku veel külastada?

Lisaks mainitule tuleks käia ka Malta kaguosasse jäävas kalurikülas Masaxlokk, mis on tänaseni säilitanud oma traditsioonilise olemuse. Seal näeb värvilisi paadikesi ja saab osaleda igal pühapäeval toimuval turul.

Samuti ei tohiks vaatamata jätta Mdina linna, mis oli kunagine Malta pealinn ja mis on täna tuntud “Vaikuse linnana,” just oma rahu ja vaikuse poolest. Linn ehitati algselt kaitseks Türgi rünnakute vastu ning arhitektuuriliselt on linnas eriti hästi näha erinevate ajajärkude mõjutusi.

Filmihuvilistele teadmiseks, selles linnas on filmitud ka Troonide mängu ja Gladiaatori episoodid.

Foto: Shutterstock

Malta köök ja sealsed toiduelamused

Malta köök pakub mõnusaid Vahemere maitseid, millel on Itaalia, Araabia ja Briti mõjutusi.

Saarel olles võiks proovida traditsioonilist Malta leiba Fitrat, mis on kaunistatud oliivide või tuunikalaga. Proovida võiks ka traditsioonilist ja populaarset Gozo kitsejuustu, pastizzi kihilisi pirukaid (täidetud ricotta juustu või püreestatud hernestega), küüliku liha või lampuki pirukat (soolane pirukas, täidetud kala, spinati, tomatite ja sibulaga).

Foto: MTA

Malta pakub nii kultuuri, ajalugu kui meelelahutusvõimalusi. Saarel saab aastaringselt nautida veesporti või külastada erinevaid festivale. Näiteks aprillis toimub rahvusvaheline ilutulestiku festival, filharmoonia muusikafestival ning toidufestival. Kohalikud külafestivalid toimuvad aprillist oktoobrini, seega on saarel alati midagi teha ja näha. Malta on ideaalseks kevad-suviseks sihtkohaks, kuhu saab Tallinnast alates maikuust AirBalticu otselennuga. Tutvu ja soeta piletid juba täna.

Otselennud Tallinnast Maltale Air Balticuga alates 4. maist 2024. 

Copy

Märksõnad

Tagasi üles