Eesti on õnnelikkuselt maailmas 34. riik (1)

Anu Viita-Neuhaus
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Päike.
Päike. Foto: EVE NAABER

Eesti on äsja avaldatud maailma õnnelikkuse raporti andmetel õnnelikkuse poolest maailma 134 riigi seas 34. kohal. Raporti World Happiness Report andmetel valiti Soome seitsmendat aastat järjest maailma õnnelikemaks riigiks. Baltimaadest on Leedu 19., Eesti 34. ja Läti 46.

Soomele järgnesid samuti Põhjamaad – Taani, Island ja Rootsi. Aruandes hinnati 143 riiki. Viimasel kohal oli Afganistan, kus 2020. aastal võttis taas võimu äärmusorganisatsioon Taliban.

Esmakordselt taoliste aruannete avaldamisest enam kui kümme aastat tagasi ei jõudnud USA ja Saksamaa 20 parema hulka. Need riigid leiab vastavalt 23. ja 24. tabeliralt.

Samas tõusid 20 hulka Costa Rica ja Kuveit, kes on pingeras 12. ja 13.

Aruandes tõdeti, et kõige õnnelikumate riikide seas ei ole enam maailma suurimaid riike. Esikümnes on üle 15 miljoni elanikuga vaid Holland ja Austraalia.

Esimese kahekümne seas on enam kui 30 miljoni elanikuga Kanada ja Ühendkuningriik.

Raporti koostanud uurijad palusid 143 riigi elanikel hinnata omaenda õnnelikkust, kuid arvesse võeti ka selliseid mõõdikuid nagu sisemajanduse kogutoodang, sotsiaaltoetused, isikuvabadused ja korruptsioonitase.

Helsingi ülikooli teadlane Jennifer De Paola ütles AFP-le, et soomlaste tihe side loodusega ning töö- ja eraelu tasakaal on nende eluga rahulolu võtmetegurid.

Lisaks erineb soomlaste arusaam edukast elust, võrreldes näiteks USA-ga, kus edu võrdsustatakse sageli rahaga, ütles ta.

Samuti pidas ta tähtsaks soomlaste tugevat heaoluühiskonda, usaldust riigivõimu vastu, madalat korruptsioonitaset ning tasuta tervishoidu ja haridust.

Aruandest ilmnes ka, et enamikus maailma piirkondades, kuid mitte kõigis, olid nooremad põlvkonnad vanematest õnnelikumad.

Üldarvestuses 19. kohal olnud Leedus olid alla 30-aastased lausa maailma õnnelikemad, kuid enam kui 60-aastased alles 44. kohal.

Samas Põhja-Ameerikas, Austraalias ja Uus-Meremaal on alla 30-aastaste õnnelikkus alates 2006.–2010. aastast dramaatiliselt langenud ning vanemad põlvkonnad on seal nüüdseks õnnelikumad kui noored.

Tänavune The World Happiness Report põhineb aastatel 2021-2023 tehtud küsitluste keskmisel. Esimene taoline pingerida koostati 2012. aastal.

20. märts on ÜRO peaassamblee poolt nimetatud rahvusvaheliseks õnnepäevaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles