Jätkusuutlik tulevik: Rimi võttis esmakordselt müüki 3D-prinditud taimse “kala"

Rimi Eesti Food AS
Copy
Foto: Rimi Eesti Food AS

Rimi on astunud julge sammu jätkusuutliku tuleviku suunas, võttes esmakordselt müüki 3D-prinditud “kala”, mis on valmistatud hernevalgust. See samm on vastus üha kasvavale murele ülepüügi ning Läänemere kalavarude olukorra pärast.

“Ka mitmed eestlaste poolt armastatud kalaliigid, näiteks lest, on täna kehvas seisus. Angerjas ja Läänemere tursk on väljasuremisohus ja hästi ei lähe ka Läänemere kohal ja siial. Ülepüütavate kalavarude olukord on murettekitav ning meie kohustus on pakkuda alternatiive, mis toetavad merekeskkonna säilimist," ütles Katrin Bats, Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Eestis.

Rimi teeb juba aastaid koostööd ettevõtetega uute kestlike ideede leidmiseks. “Anname hea meelega võimaluse väikestele uuenduslikele ettevõtmistele, toetades nende turule jõudmist ning jätkusuutlikumate toodete arendamist. Sel korral jäi meile Rimi jaekaubanduse häkatonil silma Austria ettevõte Revo Foods, mille teadlased töötasid välja uuendusliku taimse “kala”. Kuigi inimesed on varemgi kohanud lettidel taimset “kala”, erineb toode just 3D printimise poolest ja tahtsime seda katsetada,” sõnas Bats.

Foto: Rimi Eesti Food AS

Revo Foods müügijuht Emilio Aragon rõhutas, et ettevõtte eesmärk on pakkuda maitsvaid ja tervislikke alternatiive traditsioonilistele kalatoodetele. “Meie tooted ei kujuta endast mitte ainult maitseelamust, vaid aitavad kaasa ka merekeskkonna säilimisele, vähendades kalade ülepüügi negatiivset mõju. Võrreldes päris lõhega kasutame tootmisel 75% vähem süsinikdioksiidi ja 95% vähem magevett, samas on tegu siiski valgurikka ja omega-3 rasvhappeid tulvil tootega,” märkis Aragon. Revo Foods tooted on müügil 20 riigis üle Euroopa.

Austria teadlaste ja taimse toidu armastajate poolt leiutatud taimne “kala” on veebruarist müügil Eesti, Läti ja Leedu Rimides. Lettidelt leiab neli taimset “kalatoodet” - kaks alternatiivi lõhele (graavilõhe ja tavaline lõhe) ning kaks kalapasteeti (tuunikala ja lõhe).

Rimi on juba aastaid ainus jaekett Eestis, mis müüb ainult sertifitseeritud kalaliike, välistades nii, et müügile satuksid kalad, mis on ohustatud või püütud merekeskkonda kahjustavalt. Läänemere kalavarude olukord on tõepoolest kriitiline ning mitmed kalaliigid on ülepüügi tõttu väljasuremise ohus. Lisaks kuulutas NASA Läänemere surnud tsooniks, mis teeb selle keeruliseks elukeskkonnaks ükskõik millisele mereliigile. Oluline samm olukorra parandamisel on julgus teha jätkusuutlikumaid valikuid toidulaual.

Foto: Rimi Eesti Food AS
Foto: Rimi Eesti Food AS
Copy
Tagasi üles