USA kongress nõustus 228 miljoni dollarise julgeolekuabiga Baltikumile (1)

Postimees
Copy
Eesti kasutas ära oma võimaluse NATOsse astumiseks.
Eesti kasutas ära oma võimaluse NATOsse astumiseks. Foto: Toms Kalnins

USA kongress kinnitas reedel valitsuse rahastamise seaduse, mis sisaldab ka rahaeraldist Balti riikide julgeolekule 228 miljoni dollari ulatuses. 

USA on tänavu Eestile eraldanud ka 47,3 miljoni dollarit ja seda Foreign Military Financingu (FMF) toetusprogrammi raames, teatas kaitseministeerium.

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) sõnas pressiteate vahendusel, et USA toetus on oluliselt aidanud Eestis, Lätis ja Leedus mitmed sõjalise taristu ja võimearenduse projektid kiiremini ellu viia.

«Hea uudis on see, et eelmise aastaga võrreldes toetus suureneb. Mitte küll palju, ent siiski on see selge signaal USA kui NATO suurima liitlase pühendumusest meie piirkonna julgeolekusse ja stabiilsusesse,» ütles minister.

2020. aastal loodud Balti Julgeolekuinitsiatiiviga (Baltic Security Initiative, BSI) toetab USA kaitseministeerium Balti riikide iseseisva kaitsevõime ja omavahelise koostalitlusvõime arendamist.

Möödunud aastal eraldati initsiatiivi raames Balti riikidele 225 miljonit dollarit, 2022. aastal oli toetuse summa 169 miljonit dollarit. Rahastuse kasutamisel on peamine fookus õhukaitse, mereolukorrateadlikkuse ja maavägede võimekuse arendamisel. Eesti osa seekordsest toetusest hakkab selguma selle aasta sügisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles