Siseministeerium küsis selgitusi Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku juhtidelt (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Siseministeerium asekantsler Raivo Küüt kohtus täna Moskva patriarhi väljaöeldu tõttu Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku kõrgete esindajatega, et küsida neilt selgitusi ja seisukohti patriarhi vaenu ja tapmist õhutavate sõnavõttude kohta.

Täna kell 11 alanud kokkusaamisele olid kutsutud Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku esindajad, kes on praegu Eestis asuvad MPEÕK juhid - piiskop Lazar (kodanikunimega Aleksandr Gurkin), piiskop Sergi (Oleg Telihh) ja piiskop Daniil (Daniel Lepisk).

Möödunud nädalal kuulutas Moskvas Vene Õigeusu Kiriku patriarh Kirill, et sõda Ukrainaga ja seda toetavate lääneriikidega on jõudnud uude faasi ning selle toetamine on kõigi õigeusklike kohustus.

Raivo Küüt sõnas, et patriarhi selline sõnum ja selle levitamine on ilmselge julgeolekuoht nii Eestile kui lääne maailmale. «Eestis on selline vaenu õhutamine keelatud ja karistatav. Me peame usuvabaduse ja julgeoleku kaitseks veenduma, et Vene Õigeusu Kiriku osaks olev Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik siin mitte kuidagi oma tegevusega patriarhi sellekohaseid väljaütlemisi ja tõekspidamisi ei levita ega edasi kanna. Seetõttu küsisime täna siinsete Moskva Patriarhaadi kirikujuhtidelt asjakohaseid selgitusi ning selgitasime omalt poolt sellise tegevusega kaasnevat vastutust ja tagajärgi,» lisas Küüt.

Küüdi sõnul oli kohtumine konstruktiivne, piiskopid mõistsid olukorda ja asja tõsidust ning kinnitasid, et sellekohaseid patriarhi väljaütlemisi ja seisukohti nad ei ole levitanud ega kavatse levitada. Samuti kinnitasid nad, et neid sõnumeid ei käsitleta ametliku õpetusena ja siinsel kirikul on selleks piisavalt iseseisvust, et teenida siinset usklikkonda Eesti seaduste kohaselt.

«Vaatamata piiskoppide kinnitusele tuleb meil veenduda, et see päriselt ka nii on. Ühelt poolt aitab selles veenduda nii piiskoppide kui teiste Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku vaimulike käitumine, suhtumine ja väljendumine patriarhi vaenu õhutavate seisukohtade suhtes, teiselt poolt meie õiguskaitseasutuste igapäevane töö meie õiguskorra ja julgeoleku tagamisel,» ütles Küüt ja lisas, et kindlasti küsitakse nende hinnangut antud olukorrale.

Ühtlasi kutsub siseministeerium inimesi valvsusele ja palub kõigil, kes vaenu õhutamist avalikus ruumis märkavad, teavitada sellest telefonil 112.

27.-28. märtsil 2024 toimus Moskvas Vene Õigeusu Kiriku patriarh Kirilli juhtimisel Maailma Vene Rahvaste Nõukogu konverents, kus kuulutati, et sõda Ukrainaga ja seda toetavate lääneriikidega on jõudnud uude faasi ning seda toetada olevat kõigi õigeusklike kohustus.

Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter

Konverentsil vastu võetud dokumendis (vene keeles nakaz ehk juhend, käsund, käsk, määrus), mis on avaldatud ka Moskva patriarhaadi kodulehel, märgitakse, et spirituaalsest ja moraalsest aspektist on erioperatsioon Püha Sõda, milles Venemaa ja selle rahvas kaitseb Püha Venemaa ühist spirituaalset ruumi ning kaitseb ka maailma globalismi ja satanismi kätte langenud lääne eest. Järgmiseks lisatakse, et kogu Ukraina ala peab jääma Venemaa vaieldamatusse mõjusfääri.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles