Pärnus laieneb 1. maist tasulise parkimise ala (1)

BNS
Copy
Parkimine Pärnus.
Parkimine Pärnus. Foto: Urmas Luik

1. maist hakkab Pärnus kehtima linna uus parkimiskord, millega muudetakse avaliku tasulise parkimisala suurust, parkimistasusid ja -aegu.

Avaliku tasulise parkimise ala laieneb ja tasulise parkimise piirkondi on senise kahe asemel kolm: vanalinna, kesklinna ja ranna piirkond. Parkimiskorraldus kehtib ainult Pärnu linna avalikul parkimisalal ja parkimiskord ei reguleeri parkimist avalikus parkimisalas asuvates eraparklates.

Vanalinna ja kesklinna piirkonnas on parkimine alates 1. maist tasuline ka laupäeval ja senise kella 18-ni asemel kella 19-ni. Tasulise parkimise aeg on aastaringselt esmaspäevast laupäevani, välja arvatud rahvus- ja riigipühadel, kell 8-19, pühapäeviti võib tasuta parkida.

Ranna piirkonnas oli parkimine tasuline seni ainult suvekuudel. Alates 1. maist muutub tasuline parkimine aastaringseks. 1. maist 31. augustini on parkimine tasuline kõigil nädalapäevadel kell 8-19, kaasa arvatud rahvus- ja riigipühadel, 1. septembrist 30. aprillini esmaspäevast laupäevani kell 8-19, välja arvatud rahvus- ja riigipühadel.

Parkimisaja algust parkimiskella, kirjaliku teate ja/või parkimisautomaadi parkimispiletiga tähistades saab tasuta parkida vanalinna ja kesklinna piirkonnas esimesed 60 minutit, ranna piirkonnas 1. septembrist 30. aprillini esimesed 60 minutit ja ranna piirkonnas 1.maist 31. augustini esimesed 30 minutit.

Endla teatri esises Keskväljaku parklas saab esimesed kolm tundi tasuta parkida üksnes parkimiskella või kirjaliku teate abil, parkimisautomaadi piletiga ja m-parkimisel kehtib piirkonna üldine tasuta parkimisaeg 60 minutit ning kolmetunnist tasuta parkimisaega kasutada ei saa. Automaadist ostetud pileti lõpuajale liidetakse tasuta 60 minutit automaatselt juurde, m-parkimisel tuleb tasuta parkimisaja kasutamiseks märkida aeg piirkonna tähise lõppu PVANALINN60.

M-parkimisel on parkimistasu arvestus minutipõhine. Kui parkimine toimub katkematult, arvestatakse alates viie tunni täissaamisest parkimistasuks piirkonnas kehtiv 24 tunni parkimistasu määr. Parkimise alustamiseks tuleb saata sõnum numbrile 1902, kirjutada sõnumisse auto number, tühik ja piirkonna tähis. Tasuta parkimisaja kasutamiseks on vaja sõnumi lõppu lisada piirkonnas ette nähtud tasuta minutite arv ning parkimise lõpetamiseks helistada numbrile 1903.

M-parkimine on võimalik vaid Eesti mobiilsideoperaatori lepingu olemasolul, Parkimisäpi pargi.ee kaudu tasudes pole Eesti mobiilsideoperaatori lepingut vaja, äpp võimaldab tasuda pangakaardiga.

Parkimistasuga maksustatakse avalikule tasulisele parkimisalale pargitud mootorsõiduk ja selle haagis. Sõiduki ja haagise üheaegsel parkimisel tuleb parkimistasu maksta nii mootorsõiduki kui ka haagise eest. Parkimistasu maksmist tõendab nõuetekohaselt tähistatud ühekordne parkimispilet, parkimisautomaadi parkimispilet, paberkandjal või elektrooniline parkimisluba või mobiilsideoperaatori kinnitus mootorsõiduki parkimistasu maksmise kohta antud tasulises parkimispiirkonnas.

Parkimistasu maksmisest on vabastatud liikumispuudega juht ja liikumispuudega või pimedat inimest teenindava mootorsõiduki juht, alarm- või jälitussõiduki juht, mootorratta ja mopeedi juht, M1 kategooria sõiduauto juht, mille veoajamit veab ainult ja alaliselt elektrimootor ning mootorsõiduki juht, mille liiklusregistrijärgne omanik, vastutav kasutaja või kasutaja on nelja ja enama kuni 19-aastase lapse lapsevanem ja kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Pärnu linn.

Liikumispuudega juhi ja liikumispuudega või pimedat inimest teenindava mootorsõiduki juhi parkimistasu maksmisest vabastamist tõendab sõiduki esi- või tagaklaasile pandud liikumispuudega ja pimedat inimest teenindava sõiduki parkimiskaart. Pärnu linna elanikud saavad selle linnavalitsuse sotsiaalosakonnast.

Paljulapselise lapsevanema parkimisloa saamiseks tuleb esitada linnavalitsusele taotlus, parkimisluba väljastatakse elektrooniliselt. Lapsevanem vabastatakse parkimistasu maksmisest siis, kui ta on kantud liiklusregistrisse sõiduki omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana.

Parkimistasu soodustusele on õigus füüsilisel isikul B-kategooria mootorsõiduki või haagise parkimiseks siis, kui sõiduki liiklusregistrijärgse omaniku, vastutava kasutaja või kasutaja rahvastikuregistrijärgne elukoht on Pärnu linn või kui sõiduki liiklusregistrijärgse omaniku, vastutava kasutaja või kasutaja rahvastikuregistrijärgne elukoht asub avaliku tasulise parkimisala piires.

Soodustingimustel parkimisloa saamiseks tuleb esitada Pärnu linnavalitsusele taotlus, parkimisluba väljastatakse elektrooniliselt. Pärnu linna elaniku parkimisluba maksab kas 15 eurot kuu, 45 eurot kolm kuud, 85 eurot kuus kuud või 150 eurot aasta. Parkimisluba kehtib kogu avalikul tasulisel parkimisalal.

Tasulise parkimisala piires asuva eluruumi parkimisluba saab kasutada üksnes parkimiseks elukoha ja/või sellele lähimal tänava osal ja see maksab 50 eurot aastase parkimisloa eest.

Tavahinnaga parkimisluba kehtib kogu avalikul tasulisel parkimisalal ja selle hinnaks on 100 eurot kuu, 250 eurot kolm kuud, 450 eurot kuus kuud ja 850 eurot aasta. C- ja D-kategooria ning nende alamkategooria sõidukite ja autorongide parkimiseks parkimislube ei väljastata. Parkimisloa saamiseks tuleb esitada Pärnu linnavalitsusele taotlus, parkimisluba väljastatakse elektrooniliselt

Parkimispileteid saab osta parkimisautomaatidest, bussijaama R-kioskist, Pärnu linnavalitsusest ja Rannastaadioni infoletist. 1. maist kehtima hakkavaid pileteid saab osta alates 1. aprillist, praegu kehtivad parkimispiletid jäävad müüki aprilli lõpuni.

Vanalinna piirkonnas maksab parkimispilet kaks eurot tund ja kümme eurot 24 tundi. Vanalinna parkimispilet kehtib ka kesklinna piirkonnas ja 1. septembrist kuni 30. aprillini ranna piirkonnas. Kesklinna piirkonna parkimispilet maksab üks euro tund ja viis eurot 24 tundi. Pilet kehtib sel perioodil ka ranna piirkonnas.

Ranna piirkonnas sõltub pileti hind parkimise ajast. 1. septembrist kuni 30. aprillini maksab parkimispilet üks euro tund ja viis eurot 24 tundi. Pilet kehtib samal perioodil ka kesklinna piirkonnas. 1. maist kuni 31. augustini on parkimispileti hinnaks viis eurot tund ja 25 eurot 24 tundi, pilet kehtib samal perioodil ka vanalinna ja kesklinna piirkonnas.

Lisainfot uue parkimiskorra kohta saab veebiaadressilt https://parnuparkimine.ee. Parkimisega seotud küsimused tuleb saata e-posti aadressile parkimine@parnu.ee.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles