Soovid minna koolitusele, kuid rahalised vahendid on piiratud?

Copy
Foto: Liftspark

Elukestev õpe on tähtis, olgu eesmärgiks karjääri edendamine, uute oskuste omandamine või lihtsalt isikliku huviala arendamine. Me elame ajastul, kus teadmiste ja oskuste omandamine on muutunud varasemast oluliselt lihtsamaks tänu digitaalsetele vahenditele. Internetiühenduse ja pühendumise abil on võimalik avardada oma silmaringi ja omandada uusi teadmisi.

Kui sinu rahaline olukord ei võimalda hetkel suuri investeeringuid hariduse omandamiseks, siis ei tähenda see, et peaksid loobuma oma õpihimust. Paljud haridusasutused ja platvormid võtnud eesmärgiks muuta haridus kõigile kättesaadavaks, pakkudes laia valikut tasuta kursuseid, mis katab erinevaid teemasid alates humanitaarteadustest kuni tehnika ja tehnoloogiani.

Kust leida tasuta veebikoolitusi?

Veebilehed nagu Coursera, edX, Khan Academy ja FutureLearn pakuvad tasuta kursusi maailma juhtivatelt ülikoolidelt ja asutustelt. Need platvormid võimaldavad sul õppida oma tempos, pakkudes samal ajal võimalust suhelda teiste õppijatega üle kogu maailma.

Khan Academy

Khan Academy on mittetulunduslik haridusorganisatsioon pakub tasuta õppematerjale ja kursuseid paljudes valdkondades, alates matemaatikast ja teadusest kuni ajaloo ja kunstini. Khan Academy kursused on suunatud kõigile õppijatele, olenemata vanusest või haridustasemest, muutes selle suurepäraseks ressursiks põhiteadmiste omandamiseks või olemasolevate teadmiste täiendamiseks.

Coursera

Coursera on üks tuntumaid veebikursuste platvorme, mis pakub koostöös juhtivate ülikoolide ja ettevõtetega tasuta ja tasulisi kursusi. Coursera kataloog sisaldab sadu tasuta kursuseid, mis hõlmavad erinevaid valdkondi, nagu äri, arvutiteadus, keeled ja palju muud. Paljud Coursera kursused pakuvad võimalust omandada sertifikaat väikese lisatasu eest.

edX

Sarnaselt Courserale pakub edX juurdepääsu tuhandetele tasuta veebikursustele maailma juhtivatelt ülikoolidelt, nagu Harvard, MIT ja Berkeley. edX katab laia valdkondade spektrit, sealhulgas humanitaarteadused, tehnika, informaatika jne. Kuigi enamus kursusi on tasuta, tuleb sertifikaadi saamiseks enamasti maksta.

FutureLearn

FutureLearn pakub tasuta veebikursuseid koostöös rahvusvaheliste ülikoolide ja kultuuriorganisatsioonidega. Erinevalt teistest platvormidest keskendub FutureLearn sotsiaalsele õppimisele, võimaldades õppijatel aruteludes osaleda ja õpikogemusi jagada. FutureLearn'i kursused käsitlevad mitmesuguseid teemasid, alates loodusteadustest kuni digitaalse turunduseni.

Open Yale Courses

Yale'i Ülikool pakub vabalt ligipääsetavaid sissejuhatavaid kursuseid, mida õpetavad ülikooli õppejõud. Need kursused ei paku akadeemilist krediiti, kuid on suurepärane võimalus saada ülevaade erinevatest akadeemilistest distsipliinidest.

MIT OpenCourseWare

Massachusettsi Tehnoloogiainstituut (MIT) pakub vabalt ligipääsetavat materjali tuhandete kursuste kohta, mis katab MIT-i kogu õppekava. See ressurss on ideaalne süvendatud teadmiste otsijatele teaduse, tehnoloogia, inseneriteaduse ja matemaatika valdkondades.

Kust leida tasuta füüsilisi koolitusi?

Tasuta füüsiliste koolituste võimalused Eestis on suuresti Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi jõupingutuste tulemus, mis on spetsiaalselt suunatud täiskasvanuhariduse arengule.

Mitmel põhjusel oma haridustee katkestanud inimestele avaneb tänu ministeeriumi järjekindlale panusele võimalus jätkata õpinguid ilma finantsiliste takistusteta. Üle kogu riigi leidub erinevates asukohtades tasuta kursuseid, mis käsitlevad laia teemaderingi ning erinevad nii kestuselt kui ka intensiivsuselt.

Laialdane kursuste valik tagab, et igaüks leiab enda jaoks midagi sobivat, olgu selleks siis ametialane täiendkoolitus või isiklike huvide rahuldamine. Finantsiline kitsikus või ajapuudus ei pea enam olema takistuseks enda harimisel ja oskuste arendamisel. Siiski on oluline märkida, et kursustega seotud tingimusi tuleks tähelepanelikult üle vaadata, kuna mõned koolitajad võivad kursuse pooleli jätmise korral rahalist tasu nõuda.

Kuidas finantseerida tasulisi kursuseid?

Kui aga tekib huvi tasuliste kursuste vastu ja rahalised vahendid on piiratud, siis on mitmeid variante, kuidas õpinguid finantseerida. Näiteks võib uurida erinevaid stipendiumiprogramme, mida pakuvad nii haridusasutused kui ka eraettevõtted ja fondid. Samuti on üks paljudest võimalustest taotleda õppelaenu või väikelaenu, mis on mõeldud spetsiaalselt hariduse eesmärgil kasutamiseks. Oluline on enne laenu võtmist hoolikalt kaaluda tagasimakse tingimusi ja veenduda, et laenukoormus ei muutuks ülemääraseks.

Koolituste valimise meelespea

Enne kui otsustad tasulise hariduse kasuks, uuri hoolikalt, kas sinu valitud valdkonnas pole võimalik teadmisi ammutada soodsamalt või hoopiski tasuta. Uurige põhjalikult erinevaid veebipõhiseid õppeplatvorme, et leida kursus, mis vastab täpselt sinu vajadustele ja huvidele.

Laenutingimuste võrdlemine on samuti kriitilise tähtsusega, kui plaanid õpingute finantseerimiseks laenu võtta. Kindlasti tuleb tutvuda eri laenuandjate pakutavate võimalustega ja leida endale sobivaim lahendus.

Ära unusta märkida laenu tagasimakse tähtpäevi oma kalendrisse või võimalusel seadista laenumaksed toimuma automaatselt. See aitab vältida olukordi, kus võid tähtaja ära unustada ja makse tegemata jätta.

Copy
Tagasi üles