FOTOD Tallinn laseb lammutada Kristiine linnaosas ebaseaduslikult ehitatava hoone (3)

Postimees
Copy

Tallinna linnaplaneerimise amet laseb lammutada Kristiine linnaosas Mõtuse 25a ebaseaduslikult rajatava hoone, millel puuduvad vajalikud projekteerimistingimused ja ehitusluba. Kinnistu omanik on eiranud kõiki kahe aasta jooksul tehtud ettekirjutusi.

Tallinna linnapea kohusetäitja Madle Lippuse sõnul on tegemist ühe keerulisema juhtumiga linnaplaneerimise ameti töös ja tegemist on pretsedendiga, sest viimati kohaldas linn sundtäitmist ligi 20 aastat tagasi.

«Linna jaoks on lammutamine äärmuslik meede, kuid muude vahenditega pole õnnestunud ebaseaduslikku ehitustegevust peatada. Omanik on ignoreerinud kõiki ettekirjutusi ja tähtaegu ning jätkanud ehitust,» rääkis Lippus. Ta lisas, et linnavalitsus soovib alati jõuda mõistlikule lahendusele, ent selle juhtumi puhul on tegemist seaduserikkumisega.

Linnaplaneerimise ametile esitati 21. aprillil 2022. aastal pöördumine seoses ehitusega Mõtuse 25a kinnistul. Samal kuul tegi amet seal paikvaatluse ning koostas ettekirjutuse ehitustööd kohe lõpetada. 2023. aasta mais selgus, et omanik on jätkanud ehitust hoolimata ameti ettekirjutusest ja ehitusloa puudumisest.

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Martin Karro lisas, et kinnistu omanikuga on korduvalt kohtutud, infot jagatud ja nõustatud. «Sellele vaatamata on ehitust jätkatud. Alternatiivina kogu hoone lammutamisele oleme pakkunud Kristiine linnaosa üldplaneeringule ning piirkondlikule hoonestuslaadile vastava ehitusprojekti esitamist ja sellele vastavalt hoone osalist lammutamist. Ka seda nõuet pole täidetud,» märkis Karro.

Ta lisas, et planeering ei ole lihtsalt formaalsus, vaid kokkulepe omaniku, kogukonna ja linna vahel, mille eesmärk on kõigile meeldiv elukeskkond.

Juhul, kui kinnistu omanik ei korralda lammutamist enne 28. aprilli, alustab amet ebaseadusliku hoone lammutamist 29. aprillil ja tööd kestavad kuni 17. maini.

Lammutustööd lähevad maksma 16 104 eurot ning see raha nõutakse sisse kinnistu omanikult.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles