Porfüür - hea looduskivimaterjal sillutisteks

Copy
Porfüüri karjäär Itaalias
Porfüüri karjäär Itaalias Foto: Lossikivi OÜ

Porfüür on graniidi koostisega looduslik tardkivim. Porfüür erinevalt graniidist on tihti kihilise struktuuriga, mis võimaldab seda kasutada ka loodusliku pinnaga materjalina.

Porfüüri karjäär Itaalias
Porfüüri karjäär Itaalias Foto: Lossikivi OÜ

Porfüüri kasutati juba Vana-Egiptuses ning Egiptuse porfüüri on laialdaselt kasutatud ka Vana-Rooma ajal Itaalias ning Bütsantsis. Tänapäeval Egiptuses porfüüri enam ei kaevandata. Kõige tuntumad porfüüri kivimurrud on tänapäeval Itaalias Trento lähedal.

Lossikivi on Eestisse toonud põhiliselt Itaalia porfüüri, kuid vähesel määral ka Argentiina, Mehhiko, Hiina ja Marokko porfüüri.

Itaalia porfüür on suure survetugevusega ning väga hea ilmastikukindlusega vastupidav looduslik kivim, mis sobib väga hästi mitmesugusteks sillutisteks, terrasside, treppide ja muude välispindade kateteks. Väga hea ja vastupidav looduslik sillutiskivi nii koduaeda kui linnaruumi.

Vabakujuline porfüür koduaias
Vabakujuline porfüür koduaias Foto: Lossikivi OÜ

Trento porfüür on enamasti hallika-violetse-pruunika tooniga, kohati tuleb sisse roostekarva tooni. Seda saab tellida kas rohkem hallika tooniga või siis rohkem violetika-pruunika tooniga. Päris ühtlase halli või pruunika tooniga pole aga seda võimalik saada. Looduslik kivi - inimene ei ole seda teinud ega värvinud. Lossikivil on laos kohapeal enamasti segatud värvitoonidega materjal – mix.

Näide segatud värvitoonidega materjalist
Näide segatud värvitoonidega materjalist Foto: Lossikivi OÜ

Itaalia Trento porfüürist toodetakse mitmesuguse kuju ja mõõtudega sillutiskive ja plaate, mida saab edukalt kombineerida huvitavatesse mustritesse. Lossikivi on maale toonud ja müünud porfüürist:

  • Erineva paksusega ning suurusega vabakujulisi loodusliku pinnaga plaate,
  • Erineva paksuse ja suurusega neljakandilisi ristkülikukujulisi loodusliku pinna ja murtud või saetud servadega plaate,
  • Erineva suurusega murtud servade ja loodusliku pinnaga täringukive,
  • Erinava suurusega trummeldatud (kulutatud, ümardatud servadega) täringukive,
  • Erineva suuruse ja paksusega sillutispätse nii loodusliku pinna ja murtud servadega kui ka trummeldatuna,
  • Erineva töötlusega äärekive,
  • Trepiastme- ja katteplaate.

Samas porfüürist toodetakse väiksemal määral ka saetud ja lihvitud või põletatud pinnaga plaate, mida sobib kasutada ka siseruumides.

Palju kasutatakse porfüüri puhul erineva kuju ja mõõtudega materjalide kombineerimist ühel objektil. Nii vabakujuline plaat, täring kui ka mõõdus plaat on ju ühesuguse pinna ja värvitooniga.

Erinevate mõõtude ja tootetüüpide kombineerimine
Erinevate mõõtude ja tootetüüpide kombineerimine Foto: Lossikivi OÜ

Paigaldamisel peab arvestama, et porfüürplaatide paksus kõigub etteantud piirides tulenevalt tema looduslikest pindadest. Vabakujulist porfüürplaati võib täna saada enamlevinud paksuste vahemikus 1-3, 2-4, 2-5 või 3-7 cm. Vabakujuliste plaatide suurus võib olla kas tavapärane (tükkide diagonaalid algavad 20 cm-st) või siis suured (diagonal alates 40 cm-st).

Tavapärane varu vabakujulise porfüürplaadi ostmisel on ca 10-15%, sest vabakujulise plaadi täpset kogust ruutmeetrites ei ole võimalik arvutada. Tehased müüvad tihti materjali välja ka tonni hinnaga.

Vabakujuline porfüür sillutisena
Vabakujuline porfüür sillutisena Foto: Lossikivi OÜ
Vabakujuline porfüür
Vabakujuline porfüür Foto: Lossikivi OÜ

Porfüürtäringu eelis graniittäringu ees tuleb eelkõige välja aladel, kus on palju jalakäijaid. Nimelt on porfüürtäringu kaks külge loodusliku pinnaga, mis on oluliselt siledam murtud pindadest kuid samal ajal ei ole ta ka libe. Graniittäringul on aga enamasti kõik küljed murtud pindadega, kuigi seda saab ka põletatud pinnaga. Täringut tuleks samuti osta ca 5-10% varuga, sest kive ükshaaval keegi üle ei loe ja materjal ostetakse sisse tonni hinnaga.

Porfüürtäringu mustri näidis
Porfüürtäringu mustri näidis Foto: Lossikivi OÜ
Porfüürtäring on saadaval paljudes erinevates mõõtudes
Porfüürtäring on saadaval paljudes erinevates mõõtudes Foto: Lossikivi OÜ

Porfüürist trummeldatud täringud ja pätsid on küllaltki sarnased meie vanalinna munakividega, kuigi nii suurte mõõtudega, nagu Tallinna vanalinna munakivid on, teda tavaliselt ei toodeta.

Trummeldatud porfüürsillutis Giulio Cesare
Trummeldatud porfüürsillutis Giulio Cesare Foto: Lossikivi OÜ
Trummeldatud porfüürsillutis mustrisse paigaldatuna
Trummeldatud porfüürsillutis mustrisse paigaldatuna Foto: Lossikivi OÜ

Porfüür on ka selle poolest tänuvääne materjal, et seda saab mitu korda kasutada. Tänapäeval on taaskasutus järjest enam hinnatud. Itaallased kasutavad mõnelt tänavalt või platsilt ülesvõetud porfüürtäringu ära uutel objektidel, trummeldades ülesvõetud täringukivi ning saades tulemuseks visuaalselt uue värske materjali. Selle vastupidavus aastakümnete või mõnesaja aastase kasutusel olemise vältel ei ole vähenenud. Ka sellist täringukivi on Lossikivi maale toonud ja see on oma kena välimuse tõttu osutunud küllaltki populaarseks.

Trummeldatud täringukivi
Trummeldatud täringukivi Foto: Lossikivi OÜ

Eestis on aasta aastalt Itaalia porfüür järjest enam kasutust leidnud. Porfüüri on ostetud palju eramajade sillutiste tegemiseks, nii siisesõiduteede ja platside kui ka jalgteede sillutamiseks. Samuti väliterrasside katmiseks. Porfüürplaadi pinnal on ka paljajalu hea käia.

Jalgtee näidiseid
Jalgtee näidiseid Foto: Lossikivi OÜ

Suuremal pinnal on seda kasutatud näiteks Noblessneri kaiäärsete alade sillutamisel.

Porfüür Noblessneris
Porfüür Noblessneris Foto: Lossikivi OÜ
Porfüür Noblessneris
Porfüür Noblessneris Foto: Lossikivi OÜ

Lossikivis on erinevaid Itaalia porfüürist plaate ja kive kohe laos olemas. Samas, kui üht või teist toodet parasjagu pole, siis selle tarneaeg on suhteliselt lühike, enamasti ca 2-4 nädalat.

NB! Lossikivist saab osta ka väga põhjaliku, enam kui 300 leheküljelise A4 formaadis ingliskeeelse käsiraamatu Trento porfüüri ja selle paigaldusmeetodite kohta (Porphyry. Technical guide to a noble stone), mis on koostatud eelmisel aastal Lossikivi Itaalia partnerite poolt.

Lisaks porfüürile saab Lossikivist osta väga erinevaid looduskivimaterjale. Vaata www.lossikivi.ee.

Rubriigis Laokaubad leiate laos olevate kaupade nimekirja koos koguste ja hindadega.

Copy
Tagasi üles