Nõo singid valmivad naturaalses lepalaastu suitsus

Nõo Lihatööstus
Copy
Foto: Nõo Lihatööstus

Õige maitse ja lõhnaga suitsusingi valmistamine on pikk ja kannatust nõudev protsess, mida Nõo Lihatööstus on üle kolmekümne aasta pidevalt arendanud, kasutades suitsuahjudes üksnes naturaalset lepalaastu. Loe, mida Nõo toiduspetsialistid teevad teisiti, et nende valmistatud sinki süües tõdetakse ikka ja jälle – see ongi see õige sink.

Aasta pärast Eesti taasiseseisvumist nägi kunagise Nõo kolhoosi vorstitsehhi ruumides ilmavalgust legendaarne Nõo rulaad. See on üks esimesi suitsusinke, mida hakati taasvabanenud Eestis tootma ja mida peetakse siiani ettevõtte üheks kroonijuveeliks. Nõo rulaad rajas alusmüüri õige maitsega suitsusinkide valmistamise tehnoloogiale, võttes aluseks maarahva traditsioonid liha suitsutamisel.

Kuigi vorstitsehhist on tänaseks saanud kaasaegne lihatööstus, kus peatselt hakkab toimetama tehisintellekt, siis hea sink sünnib ka edaspidi käsitööna ja üksnes lepalaastudega ahjus suitsutades. Nõo Lihatööstuse singid on eranditult valminud naturaalses lepalaastu suitsus, mis annab neile ainuomase hõrgu maitse. Iga aasta kasutab ettevõte oma suitsuahjudes üüratu koguse lepalaaste, mullu suisa 19 tonni. Nõo Lihatööstus ei kasuta ega ole ka kunagi tarvitanud toodete suitsetamisel vedelsuitsu.

Foto: Nõo Lihatööstus

Lepasuitsus valminud sinkide maitse on sedavõrd ehe ja autentne, et Nõo Lihatööstus ei pea kasutama oma toodetes maitsetugevdajat E621. See-eest kasutab ettevõte kõige kvaliteetsemat liha, et singid oleksid maitsvad ja tervislikud. Eelistatakse jahutatud liha, mis tugevdab veelgi head maitset ja annab singile parema välimuse. Sinkide maitsestamisel kasutatakse eksklusiivseid maitseaineid ja retseptid on pikaajalise katsetamise ja testimise käigus sündinud.

Nõo Lihatööstuse valikus on üle kolmekümne suitsusingi ja rulaadi ning tänavu lisandus veel neli uut toodet: Chorizo suitsurulaad, kuumsuitsusingid paprika ja tšilliga, sibulaga ning taluaia ürtidega.

Eelmisel aastal käivitas Nõo Lihatööstus uue tootmisliini, mis võimaldas neil esimesena Eestis hakata tootma kodumaist toorsuitsupeekonit. Varem sai seda väga vahetu maitse ja suure lihasisaldusega delikatessi siinmail valida vaid importtoodete hulgast. Toorsuitsupeekon ehk külmsuitsupeekon on mugavalt viilutatud, õhuke peekon, mille valmistamine lihatööstuses nõuab kõvasti vaeva ja oskusi. Ettevõte valmistus selle turule toomist mitu aastat, et leida kõige õigem tehnoloogia ja retsept. Pikk ja keeruline arendustöö tõi Nõo toorsuitsupeekonile tunnustuse “Eesti Parima Toiduaine” konkursil ja viis ettevõtte suitsutooted uuele tasemele.

Nõo Lihatööstus on kõige suurem ja uuendusmeelsem kodumaisel kapitalil põhinev lihatööstus. Ettevõte annab tööd üle 200 töötajale, millega on Lõuna-Eestis olulisemaid tööandjaid ning kohalikku ühiskonnaellu panustajaid. Nõo pälvis 2021. aastal EAS-i, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatud Eesti parimate ettevõtete konkursil aasta pereettevõtte tiitli.

Copy
Tagasi üles