Uus reisisaade: tuntud Briti ajaloolane Bettany Hughes tutvustab maailmale Eesti aardeid

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

„Bettany Hughesi aarete planeedi“ rabav uus hooaeg linastub Viasat History kanalil paljudes Euroopa riikides. Sarja esimene osa jõuab vaatajateni 19. aprillil kell 22. Värskes kolmandas hooajas tutvustab Bettany laiale auditooriumile ka Eesti ajalugu, kultuuri ja märkimisväärseid arheoloogilisi avastusi.

Kolmanda hooaja alguses reisib Bettany läbi Kesk-Türgi Kapadookiasse, käib koobasasulates ning 10 000 aasta vanuses Göbekli Tepe templis ja asulas. Tema teele jääb ka täiesti uus avastus – imeline 11 400 aasta eest kivisse raiutud lugu Şanlıurfa lähistel Kagu-Türgis. Kivireljeef, millel suured kaslased ja edasi sööstev pull alasti meest ründavad, leiti hiljuti ühe külaelaniku keldrist ning seda ei ole varem filmitud.

Foto: Viasat History

Põhja poole reisides leiab Bettany end Eestist. Ta käib Saaremaal, mida võib nimetada ka Eesti viikingisaareks, ja avastab metsalagendikult peidetud püha matmispaiga, kus leidub tõendeid inimohvrite toomisest. Arheoloog Marika Mägi abiga pääseb Bettany salajasse laoruumi ning näeb seal 3. sajandist m.a.j pärinevat maokujulist kuldkäevõru. Pealinnas Tallinnas uurib Bettany eelmisel suvel väljakaevatud hiiglasliku keskaegse laevavraki lugu. Läände reisides külastab ta Kihnu saart, mida nimetatakse Euroopa viimaseks matriarhaadiks. Mootorrattaga sõitev Mare Mätas, kes on pühendanud oma elu Kihnu kultuuri säilitamisele, räägib Bettanyle saare rahvapärimusest ja tavadest ning tutvustab talle naisi, kes saare ainulaadseid traditsioone elus hoiavad.

Viasat History

Bettany põnev rännak lõpeb Bulgaarias, kus ta leiab eest imelise ajalooga kultuuride mosaiigi. Musta mere ääres Varnas uurib ta 6000 aasta vanust kuldaaret, mis lubab heita pilku nende inimeste eludele, kes rajasid ühe Euroopa esimese kultuuri. Eriloaga pääseb Bettany Traakia kuningate orus UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvasse kontrollitud kliimaga hauakambrisse, mis on 2300 aastat vana ja kus on säilinud erakordsed erksavärvilised freskod. Kui Bettany saab Kosti külas osa tulerituaalist ja on Ribnovos tunnistajaks sellele, kuidas Pomaki kogukonnas pruutide nägusid maalitakse, näeb ta, et Bulgaarias peetakse paljusid vanu traditsioone endiselt au sees. Bettany teekond lõpeb Buzludža monumendi juures. See kommunismiaja jäänuk sümboliseerib pinget, mis tekib mineviku mäletamise valu ja saadud õppetundide unustamise ohu vahel.

Viasat History

„Bettany Hughesi aarete planeedi“ uus hooaeg on huvitav reisiseiklus, mida tasub kindlasti vaadata! Eesti televaatajad näevad sarja alates 19. aprillist reedeti kell 22 Viasat Historys.

Eesti saade on eetris 17. mail kell 22.00.

Telekanal on saadaval kõikide Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles