Muinsuskaitseamet koostab rahvusooperi juurdeehitise eritingimusi (4)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Самый крупный из трех объемных эскизов пристройки к зданию Эстонской национальной оперы.
Самый крупный из трех объемных эскизов пристройки к зданию Эстонской национальной оперы. Foto: Rahvusooper Estonia

Rahvusooper Estonia juurdeehitise ümber käivad arutelud on pandud pausile niikauaks, kui riigi muinsuskaitseamet on väljastanud muinsuskaitse eritingimused, mida lubatakse avalikkusele tutvustada juba järgmisel kuul.

Muinsuskaitseameti ehituspärandi osakonna juhataja Anita Staub ütles, et rahvusooper Estonia esitas ametile eelmise aasta lõpus taotluse muinsuskaitse eritingimuste andmiseks ning praegu on eritingimuste eelnõu saadetud rahvusooperile tagasiside saamiseks.

«Tagasisidet ootame hiljemalt 22. aprilliks. Edasine eritingimuste protsess sõltub palju sellest, millist tagasisidet saame. Kui täiendavat arutelu vajavaid sisulisi täiendusettepanekuid ei esitata ja amet saab väljastada eritingimused, soovime mai kuus Estonia teatrihoone eritingimusi avalikult tutvustada,» ütles Staub.

Eritingimuste andmise protsess on tema sõnul olnud pikk ja põhjalik, kuna tegemist on Eesti riigi sümbolhoonega. Selle käigus on viidud läbi põhjalik arhiiviuuring, tellitud eksperthinnang Estonia teatrisaali akustikast ja selle parandamise võimalustest, peetud arutelusid erinevates erialaringkondades.

«Arutelusid on peetud mitmel korral ka Estonia meeskonnaga. Eritingimuste eesmärk on määrata Estonia teatrihoone kultuuriväärtuslikud osad ja anda võimalusi Estonia teatrihoone ümberehitamiseks ja laiendamiseks. Peamine eesmärk siiski on otsida kompromissi, et pakkuda rahvusooper Estonia eesmärkide saavutamiseks võimalusi viisil, mis aitavad hoida olulise mälestise ja seda ümbritseva UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluva unikaalse muinsuskaitseala väärtusi,» lisas Staub.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja (SDE) on Postimehele öelnud, et praegune linnavalitsus ei ole nii jäigalt rahvusooperi juurdeehituse vastu kui eelmine, kuid kõigepealt tuleks ära oodata muinsuskaitse eritingimuste valmimine ning siis saab aruteludega edasi minna.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles