VIDEO Marek Reinaas ei näe Eesti euroloo tantsu kasutamises ebakõla (8)

BNS
Copy

Eesti 200 juhtpoliitik Marek Reinaas kinnitas neljapäeval Kanal 2 hommikuprogrammis «Telehommik», et ta ei näe mingit ebakõla selles, et Eesti 200 kasutas oma valimisreklaamis tantsu, mis on tuntuks saanud 5MIINUSE ja Puuluubi euroloo videost.

Reinaas tunnistas, et Eesti 200 soovis esialgu kasutada oma reklaamis nii Puuluubi muusikat kui ka kogu euroloo video temaatikat, sealhulgas kõigile tuntuks saanud tantsuliigutusi. «Meie esindaja suhtles Eurovisiooni Eesti tiimi esindajatega,» kinnitas Reinaas ja märkis, et vestluse käigus selgus, et tantsuliigutused on vabaks kasutamiseks.

Ühtlasi tõstis Reinaas esile, et mõni aeg tagasi hakkas TikTokis liikuma video, milles 5MIINUST ja Puuluup õpetavad kõikidele soovijatele oma kuulsa tantsu liigutusi. «See, mis neil laval toimub, on väga hea emotsiooniga ja meile see meeldis,» ütles Reinaas.

Mis aga puudutab Eurovisiooni korraldava Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) kriitikat Eesti 200 reklaami suhtes, siis Reinaas nimetas seda tüüpiliseks Euroopas levinud ülereguleerimiseks. «See on ehe näide, kuidas Euroopa reguleerib asju – advokaadid töötasid, inimesed kirjutasid ja lõpuks EBU tõdes, et kõik on hästi,» ütles Reinaas.

Ta lisas, et EBU arvas alguses, et Eesti 200 on korraldamas muusikavõistlust, mida erakond ei tee, vaid tegemist on siiski europarlamendi valimistega. «Seda, et inimesed tulevad lavale, ei saa nimetada kaubamärgiõiguse rikkumiseks,» ütles Reinaas.

Ta lisas, et reklaamis kasutatud muusika on saadaval vabavarana. «Me tahtsime edastada seda power'it ja vibe'i, mis Eurovisiooniga kaasas käib,» lisas Reinaas ning kinnitas, et mingit skandaali nad taga ei soovinud ajada.

Eesti 200 europarlamendi valimiste reklaamikampaania pahandas ka praegu Eestit Eurovisioonil esindavat 5MIINUST, kelle tuntuks tantsitud tantsu erakondlased reklaamklipis tantsivad.

Nimelt tantsivad Eesti 200 liikmed erakonna värskes reklaamklipis tantsu, mille nimeks on «Veisson». Seda tantsivad 5MIINUST ja Puuluup, kes esindavad Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel looga «(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi».

Esialgu postitas ansambli 5MIINUST liige Estoni Kohver oma Xi kontole sõnumi, kuhu märkis ära ka erakonna Eesti 200. Sõnumis lausus Kohver: «Ma ei andnud meie loo rüvetamiseks luba.» Ta lisas, et pundi teise liikme Põhja-Korea sõnul on Kristina Kallas hea inimene.

Ansambli 5MIINUST esindaja Estoni Kohver kinnitas Postimehele, et Eesti 200 küsis tantsu kasutamise kohta neilt lausa luba. «Mulle helistas meie video produtsent, et Reinaas küsis, kas tohib viidata meie laulule. Ütlesin ei, ja siis vanad kasutasid ikka,» sõnas ta.

Kohver kirjeldas, et 5MIINUSE ja Puuluubi tants ei ole kaubamärgi all, kuid tema jaoks on arusaamatu, miks erakond üldse küsis, kui nende arvamus niikuinii Eesti 200 ei huvita. «Kui selline on Eesti 200 asjaajamiskultuur, siis ma ei soovitaks taolisele pundile ühtki häält anda,» lisas Kohver.

Eesti 200 europarlamendi kampaania põhjustas pahameelt ka Eurovisiooni korraldavale Euroopa Ringhäälingute Liidule, kes saatis möödunud nädalal erakonnale kirja, kus juhiti tähelepanu, et Eurovisiooni lauluvõistluse logo on kaitstud rahvusvahelise ja Euroopa Liidu kaubamärgiga, samuti on kaitstud Eurovisiooni tunnusmeloodia «Te Deum».

Eesti 200 selgitas vastuskirjas, et nende kampaania peegeldab niinimetatud Euroopa visiooni, kuid pole seotud Eurovisiooni lauluvõistluse ega ärilise projektiga. Erakond rõhutas erinevusi ürituse kontseptsioonis, eesmärgis ja kasutusvaldkonnas.

Eesti 200 kasutatav värvilahendus, kirjafont ja taustamuusika, Beethoveni 9. sümfoonia «Ood rõõmule» on avalikus kasutuses ning pole autoriõigustega kaitstud. Siinkohal rääkis Reinaas avaldamata klipist, sest erakonna kongressi reklaamival videol kasutati just sedasama Eurovisiooni tunnusmeloodiat «Te Deum».

Kolmapäeval kinnitasid nii Eesti 200 kui ka EBU Postimehele, et nad on omavahel kokkuleppele saanud ning probleemi enam ei ole.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles