Tänavu tähistatakse Tallinna päeva kahel päeval ja ühel ööl

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Paari aasta tagune Tallinna päeva väravatseremoonia, kus peaminister Kaja Kallast tervitas eelmine Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.
Paari aasta tagune Tallinna päeva väravatseremoonia, kus peaminister Kaja Kallast tervitas eelmine Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmapäeval, 15. mail ja laupäeval, 18. mail on nii linlased kui ka linna külalised oodatud osa saama Tallinna päeva pidustustest, millega tähistatakse 776 aasta möödumist Lübecki linnaõiguse saamisest.

Sündmused saavad alguse peaministri ja linnapea kohtumisega Lühikese jala väravas, südapäeval avab linnapea Tallinna Politseiorkestri saatel kõigile huvilistele raekoja uksed.

«Lübecki linnaõiguse saamine 1248. aastal tähistab Tallinna jaoks ajaloolist hetke, mis sidus meid juba sajandeid tagasi Euroopa linnade õigus-, kultuuri- ja majandusruumiga. Tallinna päev on meenutus sellest olulisest sündmusest ning austusavaldus meie linna rikkalikule kultuuri- ja ajaloole. Programm seob nii ammuste aegade lugusid kui ka tänase päeva tegusid, tuues inimesed kokku ja tugevdades kodulinna tunnet. Kutsun kõiki kaaslinlasi Tallinna päeva ühiselt tähistama, tegevusi jagub igale vanusele ja maitsele,» rääkis linnapea Jevgeni Ossinovski.

Tallinna päev, mida peetakse juba 23. korda, algab traditsiooniliselt 15. mail kell 10 Lühikese jala värava avamisega, kus peaministrit tervitab Tallinna linnapea.

15. mail kella 12–19 on kõigile huvilistele tasuta külastuseks avatud Tallinna Raekoda, vanim raekoda Põhja-Euroopas, mis on sajandite jooksul võõrustanud nii kroonitud päid kui ka lihtsaid linnakodanikke. Raekoja uksed avab pidulikult Tallinna linnapea, muusikalist meeleolu loob Tallinna Politseiorkester.

Kella 12.30–13.15 saab nautida linnavolikogu rõdukontserti, kus kuulajaid rõõmustavad Tšellopoisid ning seejärel on võimalik külastada Tallinna linnavolikogu maja, mis võõrustab külastajaid kuni kella 16ni. Toimuvad näidisistungid ja eelregistreerimisega majatuurid.

Hea uudis ootab ka muuseumisõpru – Tallinna linnamuuseumi filiaalidesse (Tallinna Linnaelumuuseum, Kiek in de Köki kindlustustemuuseum, Kalamaja muuseum jt) pääseb vaid ühe euroga ja muuseumikaardiga päris tasuta (vt lisa). Miiamilla lastemuuseumisse tuleb külastus eelnevalt muuseumi kodulehel registreerida. Linnamuuseum korraldab veel ajalootrammi ekskursioone, kuid seal on kohad juba täitunud.

Sündmusterohkeks kujuneb ka laupäev, 18. mai, kus tegevusi jagub hommikust hilisõhtuni ning esmakordselt peetakse lisaks Tallinna päevale ka Tallinna ööd.

Kella 10–17 leiab Telliskivi Kvartalis aset Tallinna suurim taaskasutusfestival UK Fest, kus üheskoos antakse asjadele uus elu. Tulla saab nii ostma ja kui ka müüma. Lisaks linlastele on kauplemas Uuskasutuskeskus, Eesti Punase Risti heategevuslik taaskasutuskauplus Punane Ristik ja taaskasutusorganisatsioon Humana.

Kella 10–23 peetakse Vabaduse pargis Nõmme linnaosa päeva. Pääskülas Kalda tänaval avatakse mälestuspink kiiruisutaja Ants Antsonile. Vabaduse pargis toimuvad kõrgpeenra korrastamise talgud ja jagatakse männiistikuid. Pargis on tasuta kontsert, kus lavale astub ansambel Põhja-Tallinn. See ei ole veel kõik, kogu kava leiab siit.

Kella 11–15 toimub Haabersti Tegevuskeskuses kodanikupäev, kus esinevad kollektiivid, avatud on kohvik ja toimub kirbuturg. Kaasatud on ka Ennetaja Kiirabi, Terviseameti Mürgistuskeskus ja Prügihunt ning lastele pakub tegevusi Väike-Õismäe raamatukogu.

Kella 12–16 on suured ja väikesed tallinlased oodatud Kesklinna perepäevale Kadrioru parki, täpsemalt Apollo kuju juurde. Tasuta üritusel astuvad üles mitmed koosseisud, sh teadusteater ja laulustuudio, ning mängitakse lasteetendust «UMKA-jääkarupoeg». Peaesineja Jarek Kasar annab kontserdi kell 15.

Kella 12–19 toimub Lennusadamas energiast pakatav tänavaspordifestival Ghetto Games. Päev on täis kaasahaaravaid tänavaspordi võistlusi ja meelelahutuslikke etteasteid, tegevusi on igale vanusele (vt programmi). Festivalile pääs on tasuta. Kes soovib ise mõnel võistlusel osaleda, saab end registreerida aadressil https://www.ghettogames.com/.

Kella 13.30–16.00 esinevad Vabaduse väljakul erinevad tantsurühmad. Näha saab TalTech Cheerleaders’i tantsu- ja akrobaatikakava ning Eesti vanima iiri tantsu rühma Solase etteastet. Lõpetuseks panevad publikulgi jala tatsuma erinevad Tallinnas tegutsevad rahvatantsurühmad ja seto ansambel Kiiora. Päeva juhib tuntud tantsujuht Kalev Järvela.

Kella 18–21.30 on muusikasõbrad kogu perega oodatud Mustamäele Männi parki. Esimesena loob seal meeleolu DJ Andres Aljaste, tema järel astub lavale Siim Koppel trummishow’ga.

Kella 20–22 saab Toompargis nautida suurejoonelist kontsert-etendust „Mitmenäoline linn“, mis räägib loo linna eri ajastutest, inimestest seal keskel ja kultuuririkkusest, mis kõik kokku moodustavadki tänase Tallinna näo. Etenduse jaoks valmivad spetsiaalsed muusikaseaded, kus kohtuvad möödanik ja tänapäev, erinevad muusikastiilid ning -kultuurid. Tallinna päeva puhul laskub ka väärikas Vana Toomas torni otsast alla, et vaadata, kuidas linnarahval läheb (rollis: Mart Toome). Solistidena löövad kaasa Heidy Tamme, Mihkel Raud, Tanel Padar, Synne Valtri, Tanja Mihhailova-Saar ja Reket. Etenduse lavastaja on Veiko Tubin ja muusikajuht Siim Aimla. Väravad on külastajatele avatud alates kella 19st.

Tallinna päeva lõpetab järelpidu Patarei Merekindluses. Kell 20 avatakse uksed ja peo tõmbab käima DJ Fieldz, kell 22 asuvad lavale Púr Múdd ja Grete Paia. Kohapeal pakutakse ka sööki ja jooki, oma moonaga sisse ei pääse.

Tallinna öö algab 74. korda toimuva Tour d'ÖÖ ühissõiduga. Kogunetakse Tondiraba pargis kell 19.30 ning rattasülem läheb teele kell 20.00. Rahulikus tempos läbitakse 12 km ning jõutakse finišisse Vabaduse väljakul, kus kell 21.30 astub lavale indie-bänd Röövel Ööbik.

Kogu programmiga saab tutvuda veebilehel tallinn.ee/et/tallinnapaev/programm, Facebooki üritused leiab aadressilt www.facebook.com/events/299352083186047/. Enamik Tallinna päeva üritusi on kõigile tasuta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles