Ametist lahkuv Maripuu: kõik lubatu sai tehtud!

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakondlane Maret Maripuu annab täna sotsiaalministri ameti üle parteikaaslasele Hanno Pevkurile, öeldes, et midagi ei jäänud ripakile, pensionide väljamaksmine uue korra kohaselt toimib ning vahepeal tekkinud probleemid on likvideerimisel.



Millises seisus ministeeriumi Hanno Pevkurile üle annate?


Kindlasti on ministeerium teine kui siis, mil ministrina alustasin. Minu eelkäijate ülesanne oli jagada aina kasvavat raha, minu ülesandeks hoida sotsiaalsüsteemi olukorras, kus raha katastroofiliselt vähenes.



Ministeeriumi töökorralduse probleemkohad, mis nii selgelt ja valusalt välja tulid, on hakanud toimima sujuvamalt. Usun, et juhtunust said karastava õppetunni kõik ministeeriumi töötajad ja igaüks on teinud omad järeldused, kuidas edaspidi paremini ja vastutustundlikumalt tegutseda.



Saate täna öelda, et segadused pensionide kojukannetega on lõppenud?


Pensionide kojukanne on sujunud hästi, nii nagu lubasingi. Meie eakad suutsid vastu seista nende hirmutamisele meedias. Tahan tänada meie pensionäre, kes käitusid väga mõistvalt ja arusaavalt, seda enam, et paljudele oli pankaminek ja rahaautomaadi kasutamine tõepoolest esmakordne elus.



On teil enesele midagi ette heita? Jääb midagi hingele kripeldama?


Selle kahe aasta jooksul sai töösse mitu Eesti jaoks olulist muutust. Töölepinguseadus, rahva tervise arengukava, sai loodud e-tervise õiguslik keskkond ning välja arendatud kogu vastav süsteem. Töö käib tööõnnetuse ja kutsehaiguste kindlustuse süsteemi ellurakendamise nimel. Luubi all on eripensionide süsteem, et muuta see õiglaseks.



Kripeldama jääb see, et halduslikud vajakajäämised osutusid nii suurteks. Ent täna on hea meel sellest, et miski ei jäänud ripakile. Pensionide väljamaksmine uue korra kohaselt toimib, toetusi makstakse välja ning vahepeal tekkinud probleemid


on likvideerimisel. Kõik lubatu sai tehtud.



Mida kogu see segadus, mis päädis teie tagasiastumisega, teile õpetas?


Seda, et inimeste hirmul ja murel saab mängida. Ehmatav valeinfo mõjub. Ja pole sellist opositsiooni, kes hirmul ei mängiks. Arvan, et see pole hea ega inimlik, aga tulevikus tean arvestada: pole sellist nippi ja valet, mida võimu omandamise nimel ei kasutataks.



Enese poliitkarjääri edukasse jätku on teil usku?


Kuhu see usk kaduma peaks ja miks? Tagasiastumine on poliitilise tegevuse lahutamatu osa. Tegin nii, nagu oli õige ja nagu lubasin: lahendasin jooksvad probleemid ja vabastasin koha uuele inimesele.



Pensionäre te ei karda?


Ei, milleks peaksingi? Iga päev on poes või tänaval juurde tulnud inimesi, kes on soovinud jõudu ja kahetsenud seda, et tagasi astusin. On olnud ka tuliseid debatte, mis on alati lõppenud sõbraliku kohvijoomise ja südamest südamesse rääkimisega.



Mida soovitaksite uuele ministrile?


Soovin talle teadmist, et tavalist tööpäeva ei tule tal iialgi. Sotsiaalministri amet on keeruline ka headel aegadel, seda enam nüüd, globaalse majanduskriisi tingimustes. Soovin, et ta jätkaks arutelusid sotsiaalpartneritega, usaldaks häid spetsialiste, julgeks teha raskeid, ent Eesti parema tuleviku jaoks möödapääsmatuid otsuseid. Aga ennekõike pikka meelt, kainet kaalutlust ja palju tervist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles