Raport: Eesti hämab korruptsiooniseaduste aukude lappimisega

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Euroopa Nõukogu juures asuva korruptsioonivastase riikide ühenduse GRECO (Group of States Against Corruption) 16. mail avaldatud vastavusaruanne märgib, et Eesti on venitanud korruptsioonialaste seaduste täiendamisega.

Jutt käib Euroopa Nõukogu korruptsiooni kriminaalõigusliku reguleerimise konventsiooni põhimõtete kirjutamisest Eesti seadusandlusse.

GRECO märgib, et Eesti pole eelmise, 2010. aastal koostatud vastavusaruande kinnitamisest saadik selles vallas mingit edasiminekut näidanud, kuigi seda lubati teha.

Vastupidi, küsimusi käsitlema pidanud karistusseadustiku muutmise eelnõu võeti 6. märtsil 2011 toimunud riigikogu valimiste tõttu menetlusest tagasi. Kuigi justiitsministeeriumis on koostamisel uus eelnõu karistusseadustiku muutmiseks, saab GRECO järeldada ainult seda, et on tehtud tagasisamm võrreldes eelmise vastavusaruande kinnitamise ajaga.

Kõnekad soovitused

GRECO soovitas juba 2008. aastal, et Eesti tunnistaks kuriteoks aktiivse mõjuvõimuga kauplemise kui iseseisva süüteo ning lisaks soodustuse nõudmise passiivse mõjuvõimuga kauplemise süütegude hulka. Lisaks tuleks selgitada mõistet «mõju ebaseaduslik kasutamine», mis aitaks tagada, et kõik ebaseadusliku mõjutamise väidetavad või kindlakstehtud juhtumid oleksid hõlmatud.

Ka peaks Eesti tagama selle, et riigisiseste täiskogude, välisriikide täiskogude ja rahvusvaheliste parlamentaarsete assambleede liikmete aktiivne ja passiivne altkäemaks tunnistataks kuriteoks korruptsiooni konventsiooni raames.

Lisaks soovitas organisatsioon muuta praegu kehtivaid erasektori altkäemaksu käsitlevaid õigusakte, et hõlmata selgesti kõik erasektori üksusi juhtivad või nendes mis tahes tööülesandeid täitvad isikud.

Samuti taotleb GRECO pistise süüteo, kui sellele eelneb varasem altkäemaksu süütegu (ja vastupidi), arvestamist kohtumenetluses raskendava asjaoluna.

GRECO palub, et Eesti seadusteparandustega tegeleks ja esitaks edusammude kohta järgmise aruande hiljemalt 28. veebruariks 2013.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles