Mustika tulekahju lõi kümned ärid uppi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustika keskuse sisemus pärast tulekahju.
Mustika keskuse sisemus pärast tulekahju. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Täna pärastlõunal, kui tuletõrjujad Tallinnas Mustamäel Mustika keskuse tagumise nurga juures veel hoone katust lõhkusid ja viimaseid tulepesi kustutasid, seisid keskuse rentnikud teisel pool hoonet sabas, et ükshaaval ja turvamehe saatel minna esialgseid kahjusid kokku lugema.


Seista tuli koridoris, mille põrandal on paari sentimeetrine veekiht ning inimeste meeleolu sellele vastav. «Kui keegi veel vahele trügib, siis anname talle lihtsalt peksa,» ärples ühe mobiilipoe müüjanna. Õnneks pääses agressiivne daam varsti uksest sisse ja kaklus jäi tulemata.

Järjekorras seisjad arutasid, kui suured kahjud kellelgi võivad olla. See, et mõni pood tulest pääses, ei lohuta kedagi. Kõik teavad, et suits ja vesi teevad tihti rohkem kahju kui tuli ise.

Küsimusele kindlustuse kohta vastasid keskuse rentnikud erinevalt. «Loomulikult on kõik kindlustatud,» ütles üks. «Ei ole mul midagi kindlustatud, see keskus oli siin ise justkui täiendav kindlustus,» kurtis teine.

Ühest uksest väljusid kaupluse Kangas ja Nööp töötajad. «Ei olnud väga hull, peamiselt veekahjustused,» ütles kaupluse müüja. Lähemalt ta midagi rääkida ei tahtnud. Ei tahtnud ka teised, kes oma äride jäänustega tutvumas olid käinud.

Tundub, et kergemini pääsesid tulekahjust need kauplused, mis asuvad hoone välisseina ääres ja mille sissepääsud avanevad otse tänavale.

Videoplaneti Filmipood asub peaaegu tulekahju tekkekoha kõrval, kuid tundub tulest täiesti puutumata jäänud. Vaid põrandal oli näha umbes sentimeetrist veekihti. Kaupluse uksel oli kiri: «Tulen kell...» Tegelikult pole vahet, millal kirjutaja tuleb, sest nagunii pole hoones elektrit ja uste alt immitseb põrandale vett.

Madalas vees solistasid ka sealsamas asuva apteegi töötajad. «Hommikul raadiost ja telest kuulsime ja tulime kohe siia,» ütles apteegi müüja. Apteek oleks pidanud uksed avama kell kümme hommikul, kuid tulekahjuteated tõid personali varem kohale.

Apteegi müügisaalis on nii palju vett, et kingadega pääseb kuidagi läbi, kuid tagaruumis pidi vett rohkem olema. Muud kahju apteek ei saanud, ruumides levis vaid samasugune tugev suitsulõhn nagu terves keskuses. Terve päeva niisama vahtinud töötajad lükkaksid ise põranda kuivaks, aga nendegi ruumidesse voolab seda koridorist juurde.

Põrandad ei tolmanud ka apteegi lähedal asuvas Sampo Panga kontoris. Niipea, kui pangakontori uks avati, hakkas sealt tänavale vett voolama. Uks aga sulgus sama kiiresti kui avanes ja kontorisse sisenenud mees märkide keelele ei reageerinud.

Vahepeal saabusid Mustika keskusele puhastusteenuseid osutava firma ICC esindajad, kuid nemadki ei pääsenud hoonesse. «Meie töövahendid on ju ka kõik seal. Ei tea, kas neist üldse ongi midagi järel. Kuigi vesi ei tohiks põrandapesumasinale ju midagi teha,» lausus puhastusfirma esindaja ja lubas hiljem tagasi tulla.

Kella 15 paiku seisid aga keskuse rentnikud ikka veel järjekorras, mis tundus selleks hetkeks olevat tasapisi liikuma hakanud.

Täna hommikul kell 5.41 puhkes tulekahju Mustika kaubanduskeskuse laohoones. Põlengu tõttu varises sisse suur osa hoone katusest ning kahjud võivad ulatuda sadadesse miljonitesse. Inimesed tules kannatada ei saanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles