Sotsid tahavad tõsta esimese ja teise lapse eest makstavat lapsetoetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Opositsioonilised sotsiaaldemokraadid algatasid täna riigikogus lastetoetusi ühtlustava eelnõu, mis tõstaks pere esimese ja teise lapse eest makstava toetuse ligi 60 euroni kuus.

Kui praegu makstakse lapsetoetust pere esimese ja teise lapse kohta kahekordses ning kolmanda ja iga järgmise lapse kohta kuuekordses lapsetoetuse määras, siis sotsiaaldemokraadid soovivad eelnõuga toetuse suuruse ühtlustada ning sätestada, et kõik lapsed hakkavad alates järgmisest aastast toetust saama kuuekordses lapsetoetuse määras ehk 57,54 eurot kuus.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon põhjendas eelnõu algatamist sooviga vähendada vaesuses elavate laste arvu, toetada kõigi laste täisväärtuslikku arengut ning aidata kaasa lastega perede kindlustunde kasvule.

«Universaalne peretoetuste süsteem toetab põhimõtet, et iga laps on väärtuslik, vähendab ebavõrdsust ning hoiab ära laste sildistamise. Igakuine lapsetoetus toetab last terve lapseea vältel ning aitab vanemal lapsega seonduvaid kulusid planeerida pikemas perspektiivis,» märkisid saadikud eelnõu seletuskirjas.

Sotsiaaldemokraadid lisasid, et ajal, mil Eesti vabariik on valmis panustama Euroopa rahanduse stabiilsuse huvides 150 miljonit eurot, on riigikogul kohustus leida võimalus panustada senisest tõhusama perepoliitika abil ka rahavastiku arengusse. «Eesti perede parem toimetulek on arengu huvides tähtsam kui mis tahes fiskaalpoliitiline otsus,» ütlesid nad.

Opositsioonipartei kinnitusel 166 000 perekonna majanduslikku toimetulekut parandav muudatus nõuaks riigieelarvest 109 miljonit eurot lisaraha aastas.

Reformierakond on teatanud plaanist läbi viia lastetoetuste reform, mis kahekordistaks kahe aastaga kõige kitsamates tingimustes elavate laste toetused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles