Lahutatud pere laps jäi valla koolitoetusest ilma

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Raplamaal jäi laps valla makstavast koolitoetust ilma seetõttu, et tema isa on perest lahutatud ja elab ammu mujal. Ehkki vald leidis võimaluse selle asemel maksta perele täiendavat sotsiaaltoetust, peab ema sellist otsust ebaõiglaseks.

Rapla vald maksab vallavolikogu määruse järgi koolitoetust valla kooli 1. klassi minevatele lastele, kelle mõlemad vanemad või üksikvanem on vähemalt aasta sisse kirjutatud valda.

Anni [nimi muudetud – toim.] on oma last kasvatanud üksinda alates 2007. aastast, mil lahutas mehest, kes kolis mujale ja lõi seal uue perekonna. Mees ei maksa perele elatisraha, laps oli naise sõnul vaid aastane, kui viimast korda oma isa nägi.

«Mul on olemas aastast 2007 kohtuotsus lahutuse ja selle kohta, kellele lapsed jäävad. Aastal 2010 võeti vastu uus perekonnaseadus, üks riigikohtu lahend aastast 2011 annab tõlgenduse, mismoodi tekib inimestel ainuhooldusõigus,» rääkis Anni, kellele küll ainuhooldusõigust fikseeritud pole, ent kes sellegipoolest peab end üksikemaks.

Vald aga ütles naisele, et kuna lapse isa on teise valla elanik, ei ole võimalik lapsele koolitoetust maksta. «Minu jaoks oli see üllatus. Olen 20 aastat töötanud Rapla vallas, kõik mu maksud tulevad siia,» tundis naine ebaõiglust. «Kui mu lahutatud mees oleks juhuslikult siin vallas elanud, oleks ma toetust saanud,» sõnas ta.

Küll aga tegi vald erandkorras otsuse ja määras talle 70 euro suuruse täiendava sotsiaaltoetuse. Koolitoetus on 130 eurot. Anni pole selle otsusega rahul: «See ei ole mingi lahendus. Põhiseadus ütleb, et kedagi ei diskrimineerita. Antud juhul minu laps, kel ei ole isa, on diskrimineeritud,» leiab ta.

«Mind häiris, et vallaametniku sõnul olen ma Rapla vallas esmakordne juhtum. Lahutatud naine lapsega?» imestas Anni.

Rapla valla sotsiaalnõunik Inna Tamm ütles, et tegu pole kindlasti ainsa juhtumiga vallas.

«Eelmisel aastal maksti meil esimest korda toetust selliste tingimustega ja neid, kes ei kvalifitseerunud, oli kuni kümme protsenti. Kõik üksikjuhtumid vaadati läbi ja sel aastal samuti. Peredele, kel jääb toetuse tingimustes midagi vajaka, makstakse 70 eurot,» selgitas Tamm.

Tamme sõnul on vallavalitsus kontrollinud, et lapsel on olemas isa, kellel on kohustus last toetada.

«Taotlus on läbinud meil vallavolikogu haridus- ja sotsiaalkomisjoni, samuti vallavalitsuse. Võeti vastu otsus, et selle ühe kaebuse järgi praegust määrust muutma ei hakata ja see jääb kehtima,» rääkis nõunik, et küsimusega on tegeletud põhjalikult.

Küll aga leidis vallavalitsus, et koos uue eelarve koostamisega kaalutakse, kas muuta toetuse piirmäära. «Kui laiendatakse toetuse saajate ringi, vähendatakse ilmselt summa suurust,» täpsustas nõunik. «Kui vaadata mujal praktikat, siis mõnedes valdades makstakse koolitoetust lähtuvalt sissetulekutest, mõnes vallas üldse mitte. See 130 eurot on päris suur summa,» sõnas sotsiaalnõunik. 

Tänavuses eelarves on Rapla vald planeeritud koolitoetust 100 lapse jaoks, praegu pole toetuse saajate lõplik nimekiri veel kinnitatud.

Rapla valla toetus 1. klassi astujale

(1) Toetuse suuruseks lapsele on 130 eurot.

(2) Toetus määratakse lapsele, kelle elukoht rahvastikuregistris on Rapla vald ning kes asub õppima Rapla valla üldhariduskooli või mujal asuvasse erivajadustega lastele mõeldud õppeasutusse nõustamiskomisjoni otsuse alusel.

(3) Toetust makstakse vanematele, kes mõlemad või üksikvanemon oma elukoha registreerinud Rapla vallas ja üks vanematest vähemalt üks aasta enne toetuse taotlemist.

(31)  Toetust saab taotleda lapse 1. klassi astumise aasta 1. augustist kuni 31. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles