Laar: kommunismi kuritegude hukka mõistmisest saab Euroopa sotside tõehetk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar kirjutab oma ajaveebis, et kommunismi kuritegude hukkamõistmise resolutsioon läheb Euroopa parlamendis hääletusele ning sellest saab sotsiaaldemokraatide tõehetk.

Kui keegi ütleb, et poliitika Euroopa Parlamendis on igav, siis eksib ta rängalt.

Vaevalt oli tolm eilse lahinguvälja ehk viisakamalt öeldes koosolekuruumi kohalt kommunismi kuritegude arutelu järel maha laskunud, kui sündmused võtsid väga kiire käigu.

Mäletatavasti olid Euroopa sotsiaaldemokraadid eile blokeerinud ettepaneku panna järgneval nädalal koos kommunismi kuritegude aruteluga europarlamendis hääletusele ka neid hukka mõistev resolutsioon.

Täna hommikuks oli eilsest arutelust julgust saanud, nõupidamisel osalenud-esinenud, Euroopa Komisjoni liikmete tuge tundnud ja osalt ka koosolekul osalenud organisatsioonide positiivse surve alla sattunud eesistuja tegutsema asunud ning pannud deklaratsiooni arutelu taas päevakorda.

See tekitas omakorda tormi Euroopa sotsiaaldemokraatide seas. Järgenud tunni jooksul vahetusid rindeteated kiiresti, on päevakorras, ei ole päevakorras, on, aga ilma resolutsioonita, on aga koos resolutsiooniga.

Tulemus seisab praegu minu ees, kui neid ridu Tunne Kelami kontoris oma ajaveebi kirjutan - 25. märtsil - Balti rahvaste Siberisse küüditamise päeval on Euroopa südametunnistust ja totalitarismi puudutav Komisjoni avaldus kell 15.00 algava istungi päevakorras koos maagilise lisandusega «avec resolution, vote en avril 1».

Resolutsiooni teksti üle võib ennustada väga ägedat debatti, kuid isegi selle päevakorda jõudmist võib pidada ajalooliseks saavutuseks. Euroopa sotsiaaldemokraatia seisab aga tõepoolest oma tõehetke ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles