Pakosta: Mutli samastab taksoliitu ja taksomaffiat

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso Viru tänava alguses.
Takso Viru tänava alguses. Foto: Toomas Huik.

Isamaa ja Res Publica Liitu hämmastab Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli eilne avaldus, justkui kaitseks IRL, reageerides ausaid taksojuhte koondava taksoliidu avalikele appihüüetele, hoopis pealinna taksomaffiat.


Sellega asetab abilinnapea sisuliselt võrdusmärgi taksoliidu ja taksomaffia vahele, milline võrdlus on küüniline ja küündimatu, teatas IRL.

«Teadupärast on maffia organiseeritud kuritegevus koostöös poliitilise võimuga,» märkis Tallinna linnavolinik Liisa Pakosta (IRL). «Poliitiline võim pealinnas kuulub Keskerakonnale, mistõttu objektiivselt võttes võiks organiseeritud kuritegevus teha Tallinnas koostööd ainult ühe erakonnaga.»

Pakosta meenutuse järgi oli 2005.aastal valitud linnavolikogu esimesi skandaale seotud keskfraktsiooni liikmega, kes teadaolevalt andis oma linnavoliniku tasuta parkimise kaardi üle vanglapõgeniku, röövli ja mõrtsuka Romeo Kalda omaaegsele sohvrile. Toona kirjutas Eesti Ekspress, et linnavoliniku parkimisloaga varustatud must S-klassi Mercedes valvas pidevalt ööklubi Hollywood ees. Lehe teatel on see vanalinna taksonduse «kuldne kolmnurk», mis on kindlalt taksomaffia kontrolli all ja kuhu «katuseraha» maksmata tööle ei pääse.

Pakosta hinnangul jäi korralikele taksojuhtidele loost mulje, et taksokartelli juurest viivad niidid otse volikogu võimuparteilasteni.

«Millisele muule järeldusele saaksidki ausad taksojuhid jõuda, kui enne rahvusringhäälingu sekkumist ja opositsiooni jõulist avaldust eelmise aasta lõpus ei liigutanud linnavõimud lillegi?» küsis Pakosta. «Kõik opositsioonierakondadelt tulnud ettepanekud, näiteks Helsinki eeskujul taksode ühtse dispetšerteenistuse loomine, on aastate jooksul jäetud tähelepanuta. Ja kui selle aasta algul alustas pealinna taksokontroll tegevust nii, et määras trahve määrdunud masinate eest, mitte aga ei võtnud «kuldset kolmnurka» oma kontrolli alla, siis saab ajakirjanduse poolt tõstatatud maffiakahtlustus üha rohkem ainest.»

Pakosta kordas juba varem väljaöeldut, et taksomaffia tuleb kahtlemata välja juurida, kuid ausalt oma tööd tegevate taksojuhtide kannatused on selleks liiga ränk hind. Uus keeld parkida väljapool ametlikke taksopeatusi toob eeldatavalt kaasa selle, et taksojuhid, kes niigi rabelevad oma pere toitmise, autoliisingu ja firmamärgi kasutamise nimel, jäävad nüüdsest ilma võimalusest keset tööpäeva toituda ja tualetis käia. Keskerakondlaste poolt kehtestatud nõue sunnib ausaid taksojuhte näljastena tööd rügama ning on sellisena lausa inimsusevastane, leiab IRL.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles