Pädaste tee tondilossist Euroopa pärliks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pädaste mõis.
Pädaste mõis. Foto: Marina Pushkar/Postimees

Reedel peetud ajalooliste hoonete majandamise konverentsil sai Pädaste mõisa omanikule Imre Sooäärele Euroopa kolleegidelt osaks pikk ja tunnustav aplaus, kui mees Pädaste mõisakompleksi aastatepikkust taastamislugu rääkis.

Euroopa kaunite mõisahoonete omanikel oli raske ettegi kujutada, et 16 aastat tagasi said Sooäär ja ta äripartner Martin Breuer enda käsutusse täieliku tondilossi – mõisamaja akendest kasvasid välja põrandast ammugi läbi juurdunud puud ning laiali tassitud oli kõik, kunagisest peenest portselanist kuni mõisamaja kivideni välja; kogu mõisakompleks tuli nullist üles ehitada.

Seetõttu pole ka ime, et Euroopa ajalooliste hoonete ühendus, mis kord aastas peaassambleeks ühte liikmesriiki koguneb, otsustas oma tänavuse aastaauhinna anda viie nomineeritud Eesti mõisa – Pädaste, Karlova, Atla, Saue ja Saka – hulgast just Pädastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles