Uuritakse abilinnapeaga seotud linnaraha liikumist

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart eelmisel nädalal kuulamas keskerakondliku Poliitika Õhtukooli loengusarja «Kuidas tehakse Eestis demokraatiat» avaloengut.
Mihhail Kõlvart eelmisel nädalal kuulamas keskerakondliku Poliitika Õhtukooli loengusarja «Kuidas tehakse Eestis demokraatiat» avaloengut. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu läks Tallinna linnaeelarvest abilinnapea Mihhail Kõlvartiga seotud MTÜ-le teele toetussumma, mis avalikes toetustaotlustes ei kajastu.

Uurimisasutuste tähelepanu on äratanud 2011. aasta alguses Tallinna eelarvest keskerakondlasest abilinnapea Mihhal Kõlvartiga seotud Eesti Taekwondo Liidule tehtud ülekanne.

Postimehe andmetel on rahapesu andmebüroos huvi tekitanud 63 912 eurot, mis laekus läinud aasta 22. veebruaril pealinna linnakantselei pangakontolt Tallinna spordi- ja noorsooameti nimel mittetulundusühingu Eesti Taekwondo Liit kontole. Rahapesukahtlusega uurimishuvi tekitas see, et linnakantseleil puudus ülekandeks seaduslik alus, mida näitavad ka Tallinna spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilvese tagantjärele vormistatud haldusaktid.

Nimelt andis 8. aprillil Ilves välja käskkirja nr 36 «Raha eraldamine Mittetulundusühingule Eesti Taekwondo Liit». Selle aluseks oli samal päeval välja antud Ilvese käskkiri nr 35 «Tallinna Spordi- ja Noorsooameti ning tema hallatavate asutuste 2011. aasta eelarve muutmine ja esimene lisaeelarve».

Ülekanne 63 912 eurot

Ilves ja Kõlvart sõlmisid ka 8. aprillil tagantjärele raha eraldamise lepingu võitluskunsti võistluste korraldamiseks. Kõlvart on alates 2011. aasta aprillist Tallinna abilinnapea hariduse, kultuuri, spordi ja integratsiooni alal ning ta on Eesti Taekwondo Liidu asutaja ja president.

Tallinna ametlikul kodulehel on informatsioon kõigi spordieraldiste jagamise kohta avalik. Möödunud aasta veebruaris on amet jaganud sporditoetusi summades 192–5000 eurot 37 soovijale, seitsme rahanõudleja taotlused on tagasi lükatud. Nimekirjas pole miljonikroonist ehk 63 912-eurost ülekannet Eesti Taekwondo Liidule.

Abilinnapea selgitused

Kõlvart viitas oma kirjalikus selgituses Postimehele 24. märtsil 2011 vastu võetud linna esimesele lisaeelarvele, millest spordiprojektide toetuseks määrati 460 414 eurot. Sellest omakorda eraldi reana kinnitati «Rahvusvahelised spordiüritused toetuste» alla fond Eesti Taekwondo Liidule summas 63 912 eurot.

«Sellest tulenevalt ei ole toetust spordiprojektide taotlusnimekirjas eraldi kajastatud,» teatas ta.

Toetus oli ette nähtud Eesti Taekwondo Liidule taekwondo Euroopa meistrivõistluste, võitluskunstide maailmamängude 2011 ning rahvusvahelise taekwondo turniiri «BaltCup 2011» korraldamiseks.

Kõlvart selgitas summa jagunemist: auhindadele läks 10 337 eurot, reklaamile 22 020 eurot, saali rent 28 580 eurot, tatamiringi rent poksiliidult 371 eurot ning tehnikale 2602 eurot. Abilinnapea kinnitusel on arvete koopiad esitatud Tallinna spordi- ja noorsooametile koos toetuse kasutamise aruandega.

Postimehe andmetel huvitab uurimisasutusi tehing seetõttu, et Kõlvarti selgitused ja pangakontode väljavõtted ei pruugi kattuda.

Tallinn, 7. veebruar 2013. Pressinõukogu arutas Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti kaebust Postimehe peale ning otsustas, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava. Otsusega saab tutvuda siin.

Ringkonnakohtu otsus

Oleme avaldanud 25.09.2012 artiklis «Uuritakse abilinnapeaga  seotud linnaraha liikumist» Mihhail Kõlvarti kohta tegelikkusele mittevastava väite: «Postimehe andmetel huvitab uurimisasutusi tehing seetõttu, et Kõlvarti selgitused ja pangakontode väljavõtted ei pruugi kattuda.» Tegemist on ebaõige väitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles