Suri helilooja Hans Hindpere

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Hindpere
Hans Hindpere Foto: Peeter Langovits

Täna suri 84-aasta vanuselt Eesti helilooja Hans Hindpere, teatas «Aktuaalne kaamera».

Hindpere sündis 18. märtsil 1928. aastal Jõhvis ning omandas keskhariduse Jõhvi Gümnaasiumis.

Pärast seda astus ta Georg Otsa nimelisse Tallinna Muusikakooli, mille lõpetas 1958. aastal muusikateooria alal. Tallinna Riikliku Konservatooriumi lõpetas ta 1963. aastal kompositsiooni erialal Anatoli Garšneki klassis.

Aastatel 1948–1949 oli Hans Hindpere Rakvere teatri muusikaala juhataja, 1962–1965 Eesti Televisoonis muusikasaadete toimetaja ja pärast seda kahe aasta jooksul Jaan Kreuksi nimelise Noorsoo Kultuuripalee kunstiline juht. 1

1968–1998 oli ta Tallinna Pedagoogilises Instituudis puhkpilli orkestreerimise, ansamblilaulu arranžeerimise jm õppejõud.

Hindpere on tegutsenud kontsertmeistrina ENSV Riiklikus Filharmoonias ja Estonia teatris, mänginud ansamblites «Elektron», «Varioola», Jossif Šagali kvintetis, Emil Laansoo ansamblis jm.

Ta on juhendanud mitmeid vokaalansambleid nagu «Meloodia», «Karikakar», «Vanad sõbrad» ja esinenud koos nendega Poolas, Saksamaal, Jugoslaavias ja mujal.

Klaveril on Hindpere saatnud paljusid soliste: Artur Rinne, Endel Pärn, Vladimir Sapožnin, Kalmer Tennosaar, Uno Loop, Voldemar Kuslap, Väino Puura, Heli Lääts, Helgi Sallo, Heidi Tamme, Leida Sibul jpt.

Hans Hindpere heliloomingu populaarsema osa moodustavad levilaulud. Samuti kirjutas ta muusikat teatrietendustele.

Pikka intervjuud Hindperega ajakirjast TeaterMuusikaKino saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles