Ekspert: Eesti rahvastikku võivad oodata väga halvad ajad

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli teadur Mare Ainsaar
Tartu Ülikooli teadur Mare Ainsaar Foto: Mihkel Maripuu

Eesti rahvastiku taastootmise puhul võib rääkida halbadest ja väga halbadest aegadest ja kui olukorra otsustavat paranemist ei tule, siis on Eesti rahvastiku tulevik tume, ütles rahvastikuteadlane Mare Ainsaar.

Kui rahvastiku juurdekasvu hoogustumine kompenseerib halbu perioode, siis Eesti eripära on see, et meil nii-öelda häid aegu ei ole, rääkis Ainsaar ETV hommikuprogrammis Terevisioon, vahendab ERR uudisteportaal.

«Meil on halvad ajad ja veel halvemad ajad. Praegune olukord on see, et kui demograafilise potentsiaali poolest vaadata, siis meil võiks olla viimased head ajad, sest kohe tulevad need rasked ajad, kui neid, kelle peredes võiksid lapsed sündida, jääbki väga väheks ja siis läheb asi karmiks,» selgitas teadlane.

Ainsaar märkis, et tänapäeval võetakse laste sündi vastutustundlikult ja soovitakse, et lastel oleks elamispind ja haridus.

Taasiseseisvunud Eesti ajal ei ole veel kunagi varem sündinud nii vähe esiklapsi, kui praegu (umbes 42 protsenti vähem kui 1991), see omakorda tähendab varsti langust teiste laste sünnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles