Uus õhulaev viib kauba sinna, kuhu tee ei vii

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Seni peamiselt spordivõistluste ülekanneteks ning lõbusõitudeks kasutatud õhulaev saab endale järglase, mis on suuteline vedama 40-tonnise lasti sadade kilomeetrite taha.

Uut tüüpi õhuveok, mis USA Boeingu ning Kanada päritolu ettevõtte SkyHook koostöös valmib, on tootjate sõnul ülimalt keskkonnasõbralik.



Nimelt ei eelda see laev auto- ega raudteede ehitamist sellistesse piirkondadesse, kuhu transport oleks kallis, riskantne ning täiesti ebaotstarbekas.



Raskelt ligipääsetavate koh­tade näiteks tõid ettevõtted Kanada raske nafta väljad.



SkyHooki patenteeritud lennumasin ühendab endas helikopteri ning traditsioonilise dirižaabli elemente, kasutab õhku tõusmiseks hapnikust kergemat heeliumi.



Kütust kulutab uudne õhutõstuk üksnes rootorite tarbeks, mille abil koormat edasi kantakse. «Ettevõtted on avaldanud arvamust, et selline uus tehnoloogia võimaldab neil muuta praegust logistikastrateegiat ning alustada 15 kuni 20 aasta kaugusele planeeritud projektidega juba täna,» vahendas Reuters SkyHooki presidendi Pete Jessi sõnu.



Jessi järgi on õhusõiduk saanud ka oma nime JHL-40 ehk Jess Heavy Lifter. Kanada  firma SkyHook on raskesti ligipääsetavasse paikadesse transpordivõimaluste planeerimisega tegelenud juba aastaid. Jess Heavy Lifterit on nimetatud ka maailma suurimaks helikopteriks, kuigi sõiduk koondab erinevaid õhutranspordivahendite võimalusi.



Boeingu sõnul tuuakse sõiduk, mis jaksab tõsta kaks korda raskemaid koormaid kui suurimad helikopterid, turule kohe, kui on olemas Kanada transpordiministeeriumi ning USA lennundusameti sertifikaadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles