Eesti laevakaitsemeeskond aitas Iraani kalalaeval kinni pidada Somaalia piraadid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsemeeskond 2011. aasta sügisel õppustel Naissaare lähedal.
Laevakaitsemeeskond 2011. aasta sügisel õppustel Naissaare lähedal. Foto: Priit Simson / Postimees

Euroopa Liidu operatsioonil Atalanta teeniv mereväe laevakaitsemeeskond pidas eelmisel nädalavahetusel kinni seitse piraatluses kahtlustatavat Somaalia kodanikku ning aitas vabastada 21 Iraani meremeest.

Saksa mereväe fregatt Sachsen, mille pardal Eesti laevakaitsemeeskond teenib, oli suundumas Bosaasost Mogadishusse, kui sai hädaabikutsungi Iraani kalalaevalt Johwar ning võttis seejärel suuna Somaalia rannikust 250 meremiili kaugusel asuvale alusele.

Sachseni meeskonnal õnnestus laeva asukoht kindlaks teha ja meeskonnaga kontakt saavutada. Samuti tehti kindlaks, et laeva meeskonda hoiti jõuga kinni kuus päeva.

Laevakaitsemeeskond pardus kalalaeval ning pidas kinni seitse piraatluses kahtlustatud Somaalia kodanikku. Lisaks konfiskeeris meeskond piraatidelt kuus AK-47 automaati ning granaadiheitja. Vabastatud pantvangid läbisid meditsiinilise kontrolli, neile anti süüa ja juua.

Eesti mereväe laevakaitsemeeskonna ülesandeks on Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste, eeskätt ÜRO Maailma Toiduprogrammi raames humanitaarabi vedavate laevade kaitsmine piraatide eest.

Meeskond läbis enne operatsioonile minekut laevakaitsemeeskonna kursuse, mille käigus õpiti väikeüksuste ja sõjaväepolitsei taktikat, pardumist helikopterilt ja aluselt, käsivõitlust ning värskendati relvaõpet.

Euroopa Liidu operatsioonidest on Eesti varem osalenud operatsioonil Althea Bosnia- Hertsegoviinas. Laevakaitsemeeskond saabub Eestisse tagasi oktoobri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles