Ekspert seostab Reformierakonna populaarsuskadu jõulise kriitikaga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Peeter Langovits

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog seostab Reformierakonna populaarsuse vähenemist jõulise kriitikaga, mida meedia on viimase kuu aja jooksul laialdaselt kajastanud.

Voogi sõnul on Reformierakonna toetus olnud viimastel kuudel pidevas languses ning augustiga võrreldes on partei kaotanud juba 13 protsendipunkti jagu toetust. «Muidugi ei pea see tähendama, et langus jätkub ka detsembris, aga viimased kolm kuud on küll olnud langev trend,» ütles ta Postimehele.

Languse põhjustest rääkides ütles Voog, et kui rahastamisskandaali alguses oli meediakajastus spetsiifilisem, arutlevam ja mitte nii lauskriitiline ning esile toodi ka teiste erakondade rahastamisega seotud probleeme, siis praeguseks on olukord muutunud. «Kui vaadata oktoobri teist poolt, siis seda teemat käsitleti väga laialdaselt erinevate meediatüüpide ja eriti jõuliselt meelelahutusmeedia poolt. Seal ikkagi kritiseeriti ja naeruvääristati prokuratuuri poolt avalikustatud materjale väga jõuliselt, väga laialdaselt ja pikka aega,» rääkis Voog ja lisas, et üldine meediapilt on olnud Reformierakonna tegevuse suhtes väga kriitiline.

Ta avaldas arvamust, et kiireid muudatusi Reformierakonna toetuses ei toimu ning kindlasti ei avalda partei populaarsusele olulist mõju üksikud teod. «[Toetuse] taastamine võtab nähtavasti pikemalt aega – mingi üksikteo, üksiksündmuse või kellegi taandumisega see küll kardinaalselt ei muutu,» lausus ta.

Voogi sõnul võib parteide toetusprotsentidest järeldada, et praegu on osa Reformierakonna seniseid toetajaid asunud pooldama parteiga koos koalitsiooni kuuluvat Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) või opositsioonilisi sotsiaaldemokraate. IRLi toetus on oktoobriga võrreldes suurenenud neli ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) oma kolm protsendipunkti.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori uuringu kohaselt toetas Reformierakonda novembris 26, SDEd 25, Keskerakonda 23 ja IRLi 17 protsenti vastanutest. Parteide igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 24. oktoobrist 14. novembrini 901 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles