Ministeerium toetab osalemist teadustaristutes 5 miljoni euroga

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeerium
Haridusministeerium Foto: Lauri Kulpsoo

Haridus- ja teadusministeerium toetab programmi «Teaduse rahvusvahelistumine» raames Eesti teadlaste osalemist olulistes rahvusvahelistes teadustaristutes. Toetusi eraldati üle viie miljoni euro.

Muu hulgas toetatakse Eesti osalust Euroopa neutronkiirguse allika ning MAX IV sünkrotroni ehituses. Sama programmi raames kavandatakse liitumist Euroopa Liidu (EL) ülese bioinformaatika võrgustikuga ELIXIR ning osalust EL siirdemeditsiini arengut toetavas infrastruktuuris EATRIS. Varem on toetatud mitmeid teisi rahvusvahelise teaduskoostöö algatusi.

Kõrghariduse ja teaduse asekantsler Indrek Reimandi sõnul lähtutakse rahvusvahelise teaduskoostöö edendamisel põhimõttest arendada koostööd Eesti kõige tugevamates valdkondades ning leida endale võimalikult tugevad partnerid.

«Eesti saab endale lubada osalemist vaid hoolikalt valitud rahvusvahelistes teadustaristutes. On hea meel, et väärikaid algatusi on palju,» ütles Reimand. «Üheks olulisemaks edukuse kriteeriumiks peame rahvusvahelises ühistöös loodava teadustöö mõju Eesti teadus- ja ettevõtluskeskkonnale ning seeläbi kogu ühiskonnale.»

Rahaliselt suurimad toetused olid Tartu Ülikoolile 3 miljonit eurot sünkrotroni kiirekanali väljaehitamiseks ja 1,1 miljonit eurot Eesti teadusasutustele neutronkiirguse valdkonna spetsialistide ettevalmistamiseks, kes on võimelised töötama maailma kõige kaasaegsemal neutronkiirguse allikal, mis peaks valmima 2020. aastal. Mõlemad taristud annavad Eesti teadlastele võimaluse töötada maalima tipptasemel nii materjaliteaduste, bioloogia, tehnika kui ka teistes valdkondades.

Ministeeriumide ja teadlaskonna esindajatest koosneva programmi nõukoja soovitusel toetab HTM ka Eesti pürgimist bioinformaatika-alase taristu ELIXIR liikmeks. Bioinformaatilise teabe osas on Eesti nii oluline panustaja kui ka kasutaja ning loodav üle-Euroopaline võrgustik toob kasu mitmele teadusvaldkonnale, samuti eluteadustega kokku puutuvale tööstusele, suurendades märkimisväärselt andmeanalüüsi võimekust.

Eesti plaanitav osalus EL-üleses siirdemeditsiini infrastruktuuris EATRIS aitab realiseerida hiljuti nurgakivi saanud Tartu Ülikooli Siirdemeditsiinikeskuse võimekust arstiteaduste tulevikus rahvusvaheliselt kaasa rääkida.

Infrastruktuurile lisaks panustab programm «Teaduse rahvusvahelistumine» ka Eestis seni loodud võimaluste ning teadussaavutuste rahvusvahelisse tutvustamisse ning Brüsselis asuva Eesti teadus- ja arendustegevuse esindusbüroo tegevusse.

Lisaks on programmist «Teaduse rahvusvahelistumine» toetatud Eesti osalust Euroopa Sotsiaaluuringus, Euroopa-üleses vanemaealiste uuringus SHARE, teaduskoostöö arendamist Eesti ja Taiwani ning Vietnami vahel ja mitmeid teisi uudseid rahvusvahelise teaduskoostöö algatusi.

Programm «Teaduse rahvusvahelistumine» on Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Eesti riikliku struktuuritoetuse vahenditest toetatav meede Eesti teaduse ja majanduse konkurentsivõime edendamiseks rahvusvahelise teaduskoostöö arendamise kaudu. Programmi tegevusperiood on 2011-2015 ning kogueelarve 12,63 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles