Mereakadeemia pakub ülearust laeva kaitseväele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Mereakadeemia pakub kaitseväele endist miiniveeskajat Kristiine, mille akadeemia soetas mõne aasta eest õppelaevaks, ent mida kool ei jaksa korda teha ja mis seetõttu vaid sööb raha.


2006. aastal soetas Eesti riik Taani mereväelt kaks miinide vettepanemiseks mõeldud laeva, millest üks, nimega Tasuja, anti mereväele. Teise sai endale mereakadeemia, mis andis laevale nimeks M/L Kristiine. Tollal oli mereakadeemial mõte alus remontida ja õppelaevaks kohandada. Kui aga kool uuris, kui palju laeva ümberehitamine maksaks, pakuti töö hinnaks 30 miljonit krooni.

Kuna oli näha, et ei mere­akadeemia ega ka haridusministeerium ei suuda sellist hinda maksta, pakkus mereakadeemia laeva mereväele.

Ministeerium pole akadeemiale veel vastanud, ent laeva vastuvõtmine pole kuigi tõenäoline. Kristiine ehitati miiniveeskajaks, ent Eesti merevägi on keskendunud miinitõrjele ehk juba vette pandud miinide üleskorjamisele. See tähendab, et halvimal juhul võib Kristiinest saada hunnik vanarauda.

Mereakadeemia rektori Jüri Kanni sõnul on Kristiine ülalpidamine mereakadeemia jaoks kallis, sest kuigi laev seisab kai ääres, tuleb seda kütta ja valvata, aeg-ajalt tuleb masinad käivitada ja kõik see nõuab raha. Tema sõnul nõuab Kristiine aastas 700 000 krooni ja kui laev merele läheks, kulud vaid kasvaksid.

Samas pole mereakadeemial probleemi, et õpilastel napiks praktikakohti. Kann lausus, et Euroopas on puudu kümneid tuhandeid laevaohvitsere ja seetõttu on mereakadeemia ukse taga pikk rida laevafirmasid, kes tahaksid nende kadette esmalt praktikale ja siis juba tööle võtta.

Seetõttu pole Kristiine õppelaevaks ümberehitamiseks suurt vajadust, eriti kuna meresõitu saab õppida ka väiksematel laevadel. Küll aga sooviks mereakadeemia osaleda mereväele reservohvitseride koolitamisel ja on vastava ettepaneku esitanud ka kaitseministeeriumile.

M/L Kristiine

•    M/L Kristiine ehitati 1977. aastal Taanis miiniveeskajaks nimega Lossen.
•    Samasugune Lindormen-tüüpi endine taanlaste laev nimega Tasuja kuulub ka mereväele.
•    Kristiine veeväljasurve on 577 tonni, pikkus 44,5 meetrit, laius 9 meetrit, süvis 2,9 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles