Reinsalu: vara parastad, Yana Toom

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann

Kaitseminister ja IRLi esimees Urmas Reinsalu reageeris Yana Toomi portaalis Baltija öeldud lausetele ja ütles, et Toomi seisukoht on ennatlik ja Eesti jääb kestma, sest eesti rahvas tahab seda.

«Yana Toomil ei ole õigus ei demograafiliselt ega väärtuseliselt. Eesti keel ega rahvas ei sure välja,» ütles Reinsalu.

Reinsalu selgitas, et demogaafilisi mõõnaperioode on Eesti ajaloos varemgi olnud. «Neid on olnud ka meie naabritel. Lisaks suurele majanduserinevusele põhinevale rändele mõjutavad meid üldine õhtumaade madal iive ning mitmesaja tuhande kaotatud inimesega okupatsiooniaja ja sõja demograafiline auk.»

«Majanduse areng ja perepoliitika aitavad tasakaalustada väljarännet  ja toetada iivet. Eestlasel peab olema võimalus Eestis oma pere ära elatada ja teada, et lapse sünd perre on turvaline,» ütles Reinsalu.

Keelepoliitikast rääkides ütles Reinsalu, et see kaitseb ja arendab eestikeelset kultuuriruumi. «Selle üks osa on ka lastele gümnaasiumites eestikeelse hariduse andmine selleks, et nad saaksid eestikeelses kultuuriruumis ennast teostada.»

«Just seda oma poliitilises tegevuses Yana Toom vastustabki, tehes seda nüüd  eriti õõvastava argumendiga: mis sa sureva rahva keelt ikka õpid...»

«Eesti rahvas ei kavatse kuhugi välja surra ja kaitseb oma keeleruumi. Eesti maa keeleks jääb meie emakeel. Eestis on eestlaste osakaal ka vaatamata rahvaarvu kahanemisele kasvanud,» ütles Reinsalu.

«Portaali Baltija soovitan ma inimestel lugeda. Sealt leiab ka Jaak Alliku suhteliselt sarnase paatosega kriitika gümnaasiumihariduse osalisele eesti keelele ülemineku suhtes. Allik muretseb Eestis levinud natsionalismi parast, mis tegevat meist provintsi. Miks sellist retoorikat kultiveeritakse Eesti poliitikute poolt vene kogukonnale vene keeles?» ei jõua Reinsalu ära imestada.

«Mõneti selgitavalt mõjub portaalis avaldatud Vene SRÜ instituudi ametniku avaldus, et Eesti vene kogukond peaks toetama Keskerakonda. Ütlen lõpetuseks, et poliitilise võimu nimel eestluse tampimine on haiglane,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles